12 noiembrie 2024

Bacauanii, obligati sa treaca pe la mediator inainte de instanta

Medierea devine obligatorie si va fi primul pas ce trebuie facut inainte de a deschide o actiune in instanta. Aceasta masura va intra in vigoare din luna ianuarie a anului viitor, insa, de la 1 octombrie 2012 este obligatorie o vizita la mediator care va avea rol informativ. In Bacau sunt 74 de mediatori autorizati.

Prezenti pe piata juridica de mai multi ani, mediatorii vor fi recunoscuti dar si cautati, efectiv, de justitiabili, abia de acum. Pentru degrevarea instantelor de judecata, a aparut o lege prin care, din ianuarie 2013, pentru mai multe tipuri de procese, cei care deschid actiunea au obligatia de a trece mai intâi pe la un mediator care sa-i explice ce are de câstigat si ce va pierde prin aceasta actiune si care va incerca sa convinga persoana respectiva sa aleaga calea medierii. Asadar, justitiabili sunt obligati ca odata cu introducerea unei cereri în instanta, sa faca dovada faptului ca au încercat sa-si rezolve disputa prin mediere sau macar sa faca dovada ca au luat la cunostinta si au informatii despre avantajele acestui nou mod de solutionare a conflictului. La incheierea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, in toate cazurile, sa transmita instantei de judecata competente acordul de mediere si procesul-verbal de incheiere a medierii in original si in format electronic daca partile au ajuns la o intelegere.



Sedinta de informare din octombrie

Dar pâna in ianuarie, o noua masura intra in vigoare la 1 octombrie. De la aceasta data toti cei care sunt parte in procese, inclusiv in cele aflate deja pe rol, au obligatia de a merge la mediator pentru o sedinta de informare. „Speram ca acesta sa fie un pas important. La noi medierea a fost imprumutata de la sistemul anglo-saxon, doar ca acolo functioneaza foarte bine. De luna viitoare va fi vorba de o sedinta de informare, iar de la anul va fi obligatorie vizita inainte de inceperea procesului”, ne-a spus Constantin Serban, mediator si vicepresedinte al Asociatiei Centrul de Mediere Bacau. Acesta este mediator din anul 2008 si, din pacare, poate spune ca a mediat doar trei cazuri. „Oamenii inca nu stiu de aceasta alternativa. Acum au loc intâlniri pe la minister. Probabil se discuta cum se va proceda, cum vor fi informatii cetatenii de aceste cabinete de mediere”, a mai spus Serban. Sedinta de informare, obligatorie de la 1 octombrie, va fi una gratuita si in cadrul ei se vor afla avantajele medierii.

Judecatorii spera in reducerea litigiilor de pe rol

De partea cealalta, reprezentantii instantelor de judecata privesc si ei cu ochi buni aceasta schimbare. Pe rol intra anual mii de dosare comerciale care se pot rezolva foarte usor daca partile se asaza la o masa a negocierilor. „Noi suntem foarte incântati de aceasta decizie si speram sa se simta rolul medierii si in numarul de cauze de pe rol. Pentru inceput credem ca vor apela la aceasta metoda cei care au litigii cu profesionistii, pentru ca vor câstiga timp si banii vor intra in circuit mult mai repede, fata de un termen dat in instanta, dar si divorturi sau incredintare de minori”, a spus judecatorul Maria Oborocianu, purtatorul de cuvânt al Tribunalului Bacau. Judecatorii spera ca in jur de 20% dintre litigii sa se stinga la mediator. Pe cale amiabila se doreste solutionarea cauzelor comerciale care au o miza financiara mai mica de 50.000 de lei, disputele din domeniul dreptului familiei, cele cu vecinii, de malpraxis si in domeniul penalului dosarele intocmite numai la plângerea prealabila.

Peste 70 de mediatori in judet

Cei care au venit cu aceasta idee s-au bazat si pe procesele pe care le au persoanele juridice si care s-au inmultit din cauza crizei financiare. Faptul ca medierea nu va fi publica, spera sa-i convinga pe afaceristi sa aleaga aceasta cale mai ales pentru a le proteja afacerile. Partenerii lor nu vor sti ca au probleme cu alte firme, asa cum se poate verifica daca ai un dosar pe rol, si astfel parteneriatul poate merge mai departe fara piedici.
In judetul Bacau, potrivit Consiliului de Mediere, sunt autorizati 74 de mediatori. Majoritatea provin din sectorul juridic si vorbim de consilier juridici, avocati si judecatori care au urmat cursurile de mediator si au primit si drept de practica. Acestia sunt constituiti in patru asociatii, insa sunt si mediatori care vor profesa fara a face parte dintr-o astfel de structura.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014