Proiectul de referendumul initiat si promovat de conducerea Consiliului Judetean (CJ), privitor la oportunitatea desfiintarii judetului Bacau, nu se va mai concretiza. Legalitatea hotararii de CJ in baza careia trebuia organizat referendumul a fost contestata in instanta de Prefectura. HCJ nr. 97 din 27 iunie 2011 a fost suspendata de drept, iar organizarea referendumului e blocata pana la o decizie contrara a instantei de contencios administrativ.
Disputa administrativa privitoare la referendumul initiat de CJ Bacau e pe cale sa fie transata. Macar temporar. Prefectura a contestat in instanta legalitatea HCJ nr. 97/2011 in baza careia pe 7 august locuitorii din judet ar fi trebuit sa raspunda, prin DA sau NU, la intrebarea: „Sunteti de acord cu intentia Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, de a desfiinta judetul Bacau?”. Odata cu demersul Prefecturii, hotararea in cauza se suspenda de drept, astfel incat orice tentativa de organizare a referendumului e blocata pana la o decizie contrara a instantei de contencios administrativ.
Prefectul Constantin Scripat este de parere ca proiectul de referendum promovat de CJ prin HCJ nr. 97 a fost conceput tocmai pentru a fi atacat in instanta. Scripat a apreciat ca inclusiv intrebarea pusa cetatenilor era in afara legii. „Presedintele Romaniei nu are atributii de a infiinta sau desfiinta judete. Acea intrebare nu avea niciun fel de finalitate administrativa. In al doilea rand, cei de la CJ au identificat o sursa de finantare pentru organizarea referendumului – bugetul de rezerva – dar nu au prezentat un buget concret al actiunii. Hotararea cu referendumul a fost facuta parca pentru a fi atacata in contencios”, a afirmat Scripat. Prefectul a mai precizat ca a avut discutii cu alesi judeteni ai PSD care s-au declarat impotriva organizarii unui referendum, insa au votat „pentru” constransi fiind de partid.
Discutia pe sume, conditionata de incertitudini
Conducerea CJ Bacau a declarat, de cealalta parte, ca nu a adus in discutie factorul financiar pentru ca se astepta ca hotararea sa fie contestata in instanta. „Vom discuta despre sume la momentul cand referendumul va fi o certitudine. El nu este o certitudine, asa ca nu vorbesc de sume acuma. Important e daca este important pentru bacauani sa se pronunte asupra soartei judetului lor. Sunt convins ca hotararea va fi atacata in instanta, de asta nu apare niciun buget pentru eveniment”, a declarat Dragos Benea, seful CJ.
Intre reorganizare administrativa si referendum
Promovarea proiectului vizand organizarea unui referendum in judetul Bacau a survenit pe fondul intentiei Guvernului de a reorganiza tara in 8 regiuni, pe baza celor existente inca de la sfarsitul anilor 90. In replica la proiectul Executivului, partidele care compun USL au promovat propriile proiecte de referendum in judetele pe care le controleaza prin presedinti de CJ. Majoritatea proiectelor initiate de presedintii de CJ din arcul USL au sfarsit prin a fi contestate in instanta de prefecti.
19 consilieri judeteni bacauani s-au declarat, in sedinta CJ din 27 iunie, favorabili organizarii unui referendum, in timp ce cei 5 consilieri judeteni ai PDL s-au pronuntat impotriva proiectului.
Lucian Bogdanel
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.