Alesii judetului au analizat raportul intocmit de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bacau cu privire la indeplinirea masurilor prevazute in „Planul de calitate a aerului pentru particule PM 10″ in municipiul Bacau si in comuna Letea Veche.
Planul a fost elaborat de o comisie tehnica, numita, in 2010, prin ordinul prefectului, urmare a datelor provenite din sistemul national de evaluare care evidentiau o depasire a indicatorului PM 10 (pulberi in suspensie). Cei responsabili sa aplice masurile sunt CJ Bacau, Primaria Bacau, Primaria Letea Veche, CET SA, Garda de Mediu si APM. Raportul APM analizeaza clima, relieful, solurile, vegetatia, reteaua hidrografica, populatia, dezvoltarea economica etc. Principalii agenti economici monitorizati au fost CET, Amurco, Rombet, Subex si Aerostar.
Principalele surse de emisie sunt arderile din industria de transformare si producere a energiei electrice si termice, traficul rutier (10.000 vehicule/zi) si factorii naturali: apropierea de râul Bistrita, ceata, calmul atmosferic, directia predominanta a vântului NNV. Important e ca particulele in suspensie au scazut considerabil in ultimii ani, de la o medie anuala de 26,46 ug/mc in 2009 la 19,19 in 2013 si de la o medie zilnica de 109,38 ug/mc in 2009 la 48,95 in 2013, ceea ce inseamna o injumatatire a concentratiei.
Intre masurile prevazute si indeplinite se numara utilizarea de biomasa, scaderea cantitatii de carbune si umezirea zgurii de catre CET, reducerea emisiilor de particule, amenajarea de spatii verzi si zone de agrement in municipiul Bacau, amenajarea de spatii verzi in Letea Veche, precum si reabilitarea drumurilor din cele doua localitati. Desi indicatorul PM10 a scazut sub valorile limita admise de lege, APM Bacau a cerut continuarea masurilor, actiuni de control si sanctionarea celor care sunt sursa de pulberi.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.