Declansata de seismul de 5,5 grade de la inceputul lunii octombrie, avalansa de informatii privind iminenta unui cutremur major i-a lasat insensibili pe bacauani când vine vorba despre asigurarea locuintelor.
“Nu s-a observat vreo crestere a numarului de polite de asigurare in ultimele saptamâni. Vorbim despre asigurarea obligatorie, pentru ca asigurarile facultative sunt in numar si mai mic”, a spus Eduard Ionescu, broker bacauan de asigurari. Bacaul oricum statea prost la numarul politelor obligatorii.
In luna august, in tot judetul erau asigurate doar 14.102 locuinte, ceea inseamna doar putin 5% din total, al doilea procent pe zona Moldovei. De atunci, numarul asigurarilor nu a crescut aproape deloc. Cei care au mai facut asigurari sunt cetatenii care au solicitat ajutor de incalzire de la Primarie, si care in cererea tipizata erau intrebati daca au asigurare obigatorie. De teama ca vor fi amendati acum sau mai târziu, si-au incheiat asigurare, dar nu toti.
“Lumea nu incheie polite obligatorii pentru ca primariile nu ii amendeaza pe cei care refuza asigurarea obligatorie. In al doilea rând, in urma schimbarilor legislative, politele de asigurare in valoare de 20 de euro nu mai asigura decât trei riscuri: de cutremur, de inundatii si alunecari de teren. Vechile polite obligatorii acopereau si riscurile de furt, apa de conducta, explozie, incendiu, ceea ce era un avantaj pentru asigurat”
– Eduard Ionescu, broker de asigurari.
De mentionat ca aproape 94% din totalul locuintelor din România nu au asigurare obligatorie. Singurele zone unde numarul politelor obligatorii pentru locuinte a crescut semnificativ in ultimele saptamâni sunt Bucuresti, Iasi si Galati, zona afectata de peste 200 de seisme in ultimele doua luni. În Capitala, numarul politelor a urcat cu aproape 21.000.
La Bacau, unde locuitorii ignora riscul de seisme, cele mai sensibile imobile sunt blocurile incadrate la urgenta 1, excluse de la asigurarile facultative: Razboieni 23, Mihai Eminescu 7B, Nufarului 42, Aleea Parcului 1, Razboieni 50, N.Titulescu 26, Razboieni 28, Mihai Eminescu 18, Nicu Enea 48, Marasesti nr. 4, 7, 9, 10, 12. Alte 38 de imobile sunt incadrate la Urgenta 2, pentru care primele de asigurare sunt majorate sau chiar sunt excluse de la asigurari de catre unele companii. Alte 42 de imobile sunt incadrate la gradul de urgenta 3.
Amenzile ajung si la 500 de lei, însa primariile evita sa-i sanctioneze pe cei care nu-si asigura casele.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.