22 ianuarie 2025

Bacauanii cu handicap isi vor primi indemnizatiile


Suferind de tetrapareza spastica, cancer sau paralizie, persoanele cu handicap se lupta si cu saracia. Nu si-au primit indemnizatia de 3-6 luni si traiesc din imprumuturi. Nesuportand durerea lor, primarii le-au trimis sa planga la alta usa. Adica la Guvern. Iar acesta i-a pasat autoritatilor locale. “Jucam rolul pisicii moarte”, au reclamat bolnavii. Pana la urma, salvarea a venit tot de la Guvern.

Cu veniturile taiate de autoritati din lipsa de bani, dar si din lipsa de omenie, persoanele cu handicap grav si insotitorii acestora si-au plans saracia si durerea in fata usilor inchise. Toti cei care au sunat la redactie ca sa reclame ca nu au primit indemnizatia 3, 4 sau chiar 6 luni au fost intai la primarie. Edilii i-au trimis la Guvern, iar Guvernul, prin premier sau ministrii sai, a anuntat ca e vremea sa se implice si consiliile locale. “Am fost pe strada Stefan cel Mare, la SPAS, dar acolo e plin de neamuri si nemulete. S-au enervat ca ma interesez de bani! Stiti ce mi-au spus? Ca nu e vina lor ca avem copii handicapati”, arata Maria Budau, care are un fiu de 29 de ani, cu oligofrenie pe fond autist si schizofrenie. Sotul era angajat ca asistent personal, dar a fost disponibilizat, fiind trecut “la indemnizatii”. Din iulie, nu a mai primit nici indemnizatia de 520 de lei. Singurul venit al fiului este ajutorul de 295 de lei. “Dragos nu poate fi lasat singur. Trebuie supravegheat 24 de ore din 24. Trebuie barbierit, spalat pe dinti, schimbat. Nu se poate ingriji singur”, arata mama. “Va spun ce v-am spus si data trecuta: solutia nu este la noi, este la Guvern, a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvant al Primariei Bacau. Vom plati cand ne va aloca bani Guvernul Romaniei.”

Intai la instantele din Romania!



Pasati jumatate de an de la primarie la Guvern si inapoi, bacauanii cu handicap s-au simtit folositi, in mod cinic si nedrept, in razboiul dintre Putere si Opozitie. “De la guvern se spune ca aceasta indemnizatie este formata dintr-o parte platita de guvern si o alta care cade in obligatia primariilor locale, reclama Ioan B., care are un handicap grav si a optat pentru indemnizatie. Reprezentantii guvernului sustin ca pentru acest an s-a varsat tot cuantumul sumei catre Primaria Bacau. Cine are dreptate? Daca primarul Bacaului este in razboi deschis cu actuala guvernare si invers, ce vina avem noi, cei mai loviti de soarta, ca sa jucam rolul pisicii moarte, aruncata dintr-o curte in alta?” Zeci de sesizari a primit si Biroul Teritorial al Avocatului Poporului din partea celor ajunsi sa traiasca din imprumuturi si pomana. “Foarte multi cetateni care au in familie o persoana cu handicap grav si o ingrijesc au reclamat ca nu li s-au platit indemnizatiile sau salariile la care au dreptul conform legii”, arata Doina Sirghie, expert coordonator BT “Avocatul Poporului” Bacau. Unii vor sa reclame statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), dar pentru asta trebuie mai intai sa sesizeze instantele romanesti, arata Doina Sirghie. Abia dupa ce au epuizat toate caile de atac se pot adresa curtii europene.

Primaria Resita a platit indemnizatiile!

“Primaria Resita a renuntat la investitii si a platit drepturile acestor amarati. Altii, insa, monteaza beculete si organizeaza spectacole. Nu au niciun pic de compasiune pentru persoanele cu handicap”, arata Doina Sirghie. Avocatul Poporului a facut demersuri catre institutiile care erau reclamate sau care pot rezolva problema. SPAS Bacau i-a raspuns ca “fondurile alocate de catre Ministerul Finantelor Publice pentru plata persoanelor cu handicap grav si asistentii personali din municipiul Bacau in numar de 980 de persoane au fost insuficiente” si nu au ajuns pentru trimestrele III si IV. Ca si cum Resita ar fi in alta tara, cu alte legi, SPAS Bacau arata ca “autoritatea publica locala nu poate efectua alocari de fonduri cu aceasta destinatie din alte surse intrucat finantarea acestor drepturi se face exclusiv din cote defalcate din TVA.”

Rectificare de 208 milioane de lei!

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) face trimitere la Legea 286 si contrazice SPAS Bacau: “Potrivit prevederilor art.5, alin. (7) din Legea bugetului de stat pe 2011, nr.286/2010, pentru finantarea cheltuielilor reprezentand drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile lunare, autoritatile administratiei publice locale aloca, pe langa sumele defalcate din TVA, si sume din bugetele locale ale acestora.” DGFP Bacau mai precizeaza ca a transmis Ministerului Finantelor Publice solicitarile primariilor. In cazul administratiilor rurale extrem de sarace e clar ca nu e vorba de cruzime sau nepasare. Pur si simplu nu au acesti bani. Problema e ca nici primariile oraselor mari, care strang venituri importante din taxe, nu au achitat indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati. Pana la urma, salvarea a venit de la Guvern, care a operat o rectificare bugetara. Conform declaratiilor premierul Emil Boc, s-au alocat 208 milioane de lei pentru plata indemnizatiilor si salariilor asistentilor personali. Nu stim daca suma va fi suficienta deoarece, in octombrie, se afirma ca la nivel national e nevoie de 400. De altfel, nu se specifica daca e vorba doar de restante sau si de indemnizatiile pe noiembrie si decembrie. Persoanele cu handicap nu mai cred in promisiuni: “Daca s-a ajuns ca economia Romaniei sa fie reabilitata pe baza indemnizatiilor unor amarati… De ce nu iau de la milionarii care au proprietati in Caraibe?”, se intreaba Maria Budau. Asistatii au invatat ca trebuie sa fie sceptici: “De la Guvern la primarie si apoi in buzunarul nostru e un drum lung. Am sa cred cand am sa am banii in mana.”
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img