Ieri a fost zi de audiente in Primaria Bacau. Edilul-sef a avut nu mai putin de 27 de solicitari, majoritatea din partea bacauanilor care doresc o locuinta sau sprijin pentru problemele sociale. Evident, nu toate solicitarile s-au rezolvat favorabil.
Circa 30 de persoane au asteptat miercuri pe holurile Primariei Bacau sa intre in audienta si sa primeasca un raspuns pozitiv de la primarul municipiului Bacau in problemele punctuale pe care le au. Majoritatea celor care s-au inscris in audienta doresc sa primeasca o locuinta ANL sau sociala.
„Sunt venit din anul 2000 in Bacau si stau cu tatal meu de 85 de ani. As vrea o locuinta ANL. Din câte am inteles, sunt garsoniere ANL, se vor mai construi. Se fac cinci ani de când tot cer o locuinta in Bacau. Sunt pensionar militar si pot plati la timp chiria. Nu am nici un fel de datorie la stat”, pledeaza Mario Scutaru. „Am venit in audienta a treia oara pentru a cumpara casa in care locuiesc de 25 de ani ca si chirias. Am luat o ruina, erau câini maidanezi acolo si eu am refacut-o. Am vrut sa o cumpar, dar nimeni din primaria asta nu mi-a dat negru pe alb ca nu se poate si s-a respins dosarul. Sper sa se rezolve. Noi suntem doua familii in aceeasi curte, avem o singura toaleta, la 15 persoane. Nu avem voie sa facem o alta lucrare, o toaleta sau magazie. Suntem dispusi sa cumparam si apoi sa construim anexe”, a explicat Mihai Holban. Daca in urma cu câtiva ani, municipalitatea a apreciat ca imobilul si curtea aferenta sunt evaluate la circa 50.000 de lei, acum chiriasii ar trebui sa plateasca la pretul pietei terenul si locuinta care se afla in zona de impozitare A.
Mii de cereri
Dar, bacauanii care au asteptat miercuri un raspuns pozitiv nu sunt singurii. Mii de familii bacauane sunt pe listele de asteptare pentru a primi o locuinta ANL. Asta in timp ce mai sunt apartamente inca goale sau sunt ocupate de chiriasi pasuiti de municipalitate la achitarea chiriei sau a datoriilor. Nici in ceea ce priveste locuintele sociale situatia nu este mai buna. Rezerva de locuinte este destul de limitata comparativ cu necesitatile. Singura speranta ar fi reabilitarea a doua imobile, unul pe strada Henri Coanda care ar urma sa fie modernizat si recompartimentat cu bani de la Uniunea Europeana si celalalat pe strada Bucegi, care va fi preluat de municipalitate de la o societate privata si s-ar parea ca va fi refacut pentru acelasi scop. Pe strada Henri Coanda ar urma sa fie construite 49 de locuinte, dintre care 17 sunt garsoniere si 32 apartamente. Costul total este de 2,5 milioane de lei fara TVA, suma din care Primaria Bacau va achita doar 2 la suta din cheltuielile eligibile. Lucrarile erau programate sa inceapa in luna septembrie, dar nu s-a intâmplat.
In timp ce acestea sunt doar planuri de viitor, pe hârtie, oamenii care vin in audienta ramân cu problemele zilnice si doar alte promisiuni.
In Bacau exista in acest moment circa 700 de apartamente tip ANL, iar cel putin anul acesta nu sunt sanse sa inceapa noi lucrari. Chiriile pe care le achita familiile care locuiesc la ANL variaza in functie de locatie dar sunt diferentiate si in functie de vârsta. Cei care au peste 35 de ani achita chirii mai mari.
Primaria Bacau a achitat constructia unui imobil care este insa ferecat si pastrat pentru personalul medical de la Spitalul Municipal Bacau. Apartamentele ar urma sa fie repartizate celor care vor lucra in unitatea spitaliceasca.
Alti cetateni doresc sa reclame si aspecte punctuale, care tin de binele intregii comunitati. „Se chinuie de doi ani sa monteze un stâlp, ca nu au aprobare, nu sunt fonduri, intr-o parcare obscura”, a remarcat Mario Scutaru.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.