22 septembrie 2024
Top StoryBăcăuanii care apelează la serviciile Spitalului Județean vor trece printr-un filtru special...

Băcăuanii care apelează la serviciile Spitalului Județean vor trece printr-un filtru special creat

În curtea Spitalului Județean Bacău, în parcarea situată între Spitalul de Pediatrie și Spitalul Municipal, au fost amplasate două corturi care deservesc la trierea pacienților care vor apela la serviciile medicale din campusul medical băcăuan. Până la orele 11.00 ale zilei de marți, 17 martie, acestea nu au fost date în folosință, chiar dacă pacienții erau în așteptare în fața punctelor de triaj. Au început însă să fie funcționale… după orele prânzului.

S-a stabilit cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, pentru a nu greva personalul din spital, să se redirecționeze personalul medical din școli care nu are activitate în această perioadă. În acest context, serviciile medicale de la corturile de triaj sunt asigurate cu sprijinul medicilor și asistenților din sistemul medical școlar.



„Vrem să preîntâmpinăm apariția acestui virus și în rândul personalului. Și atunci, practic, tot ce intră în spital va fi redirecționat către cele două corturi, unde va fi efectuat un prim triaj. Înainte de a ajunge la policlinică sau spital toată lumea va trece prin aceste puncte de triaj unde va da o declarație și va răspunde la câteva întrebări legate de o minianchetă epidemiologică. De asemenea, va fi luată temperatura și va avea loc un mic consult”, a explicat managerul spitalului, Adrian Popa.

Cu privire la chestionarul pe care pacienții vor trebui să îl completeze, s-a precizat că acesta cuprinde câteva întrebări despre regiunea din care vine, dacă este cazul, motivul pentru care a venit la spital și despre simptomele pe care le prezintă. În funcție de răspunsuri, cu fișele ștampilate, vor fi redirecționați apoi la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) sau unde au nevoie, dacă se impune, către secția de infecțioase, acolo unde pacientul va fi preluat cu toate măsurile de precauție.
Ambulanțele în schimb vor ajunge direct la UPU pentru că personalul medical de pe acestea realizează deja un prim triaj.

„Recomandarea noastră este ca oamenii să vină doar dacă este absolut necesar să ajungă la spital, să evităm aglomerația și îmbulzeala. În principiu, ministrul Sănătății a promis și că vor veni reglementări cu privire la rețete și la concedii medicale. Acestea se vor prelungi automat încă două-trei luni. Reglementările încă nu a venit, dar e posibil să apară și spun asta tocmai pentru ca lumea să nu vină doar pentru o rețetă sau pentru un concediu medical în policlinică și să fie prelungite.”
Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău

S-au dat asigurări că spitalul județean nu este în colaps, asta deși materialele sanitare se găsesc din ce în ce mai greu și la prețuri din ce în ce mai mari. Dar, deocamdată sunt și mănuși, măști, combinezoane, ochelari, viziere de protecție și tot ce este necesar.

Astfel de trieri se fac și în celelalte spitale din județ, respectiv Spitalul Municipal de Urgență Moinești, Spitalul Municipal Onești și Spitalul „Prof. dr. Eduard Apetrei” Buhuși, care au instalate la intrare astfel de corturi de campanie.
„Pentru protecția personalului medical și nemedical am mai luat și alte măsuri. Astfel, raportul de gardă a fost suspendat pentru a limita întrunirea unui număr mare de medici într-un spațiu închis, iar informarea despre pacienții preluați pe timpul gărzilor se va face telefonic la numerele de telefon cu circuit închis. De asemenea, întâlnirile / ședintele de informare / instruire au fost suspendate. Toate acestea se vor face telefonic, prin structura de intranet a spitalului ! Personalul medical poartă echipament suplimentar de protecție și oferă servicii medicale doar pacienților care au trecut prin punctul de triaj”, ne-a precizat managerul spitalului buhușean, Constantin Poiană.

• Conform ultimei informări (ieri, la prânz), la nivelul judeţului Bacău, 503 persoane sunt monitorizate la domiciliu de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bacău, fiind în autoizolare;
• Numărul persoanelor aflate în carantină în spaţiile special amenajate: 98;
• Un caz confirmat COVID-19 (copilul din Moinești, internat împreună cu mama sa la Iași).

Încă o suspiciune în Bacău

În cursul zilei de ieri, o persoană de sex masculin, în vârstă de 35 ani, întors din Marea Britanie din 11 martie (care nu se autoizolase la domiciliu pentru că în acea perioadă nu se vorbea de „zonă roșie” pe această țară) a fost transportat cu izoleta la SJU Bacău, Secţia Boli Infecţioase, creată special pentru astfel de cazuri, având simptome de durere în gât, diaree, febră şi tuse. Au fost recoltate probe ce au fost trimise la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. În acest moment, pe această secție mai sunt 5 pacienți internați cu suspiciune COVID-19, dar testele efectuate până acum s-au negativat și urmează să fie externați pe rând.

Florin Ștefănescu
Roxana Neagu



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img