Inca un grup de bacauani au absolvit cursul de trei luni de crescatori de animale organizat de Camera Agricola Judeteana.
Cursul s-a tinut chiar in Bacau si a fost coordonat de inginerul Gica Pislaru, cel care are deja la activ mai multe serii de absolventi ai cursurilor pe acest profil. Acum, inca 18 bacauani, din Bacau si din comune ale judetului, au primit certificate de absolvire si fise de competente in acest domeniu de activitate. Cresterea animalelor este un domeniu tot mai cautat de bacauani, un nou curs fiind deja in derluare, cu finalizare in luna mai.
Cei mai multi dintre absoventii de la sfârsitul lunii februarie sunt oameni care au deja loturi de animale si chiar au inceput mici afaceri in acest sens. Camelia Diaconu are 35 de ani si creste curcani, dar si alte animale in Tisa Silvestri. Familia ei s-a ocupat, pâna anul trecut, cu administrarea unei firme de transport. A observat insa ca agricultura, in general, si cresterea animalelor in special, devin domenii de viitor si s-au hotarât sa mearga pe aceasta cale, chiar daca sotii Diaconu au fost, pâna acum, oraseni.
„La Tisa Silvestri am preluat un grajd al fostului CAP. Ne-am gândit la aceasta pentru ca hrana este foarte importanta, mai ales hrana sanatoasa. Am inceput anul trecut, mai intâi pentru noi, pentru familie. Apoi ne-am gândit sa dezvoltam afacerea. Ne-au incurajat si prietenii nostri, care si ei doresc mâncare sanatoasa. Acum este o afacere de familie. Deja o prima serie de curcani a si fost livrata, iar in prezent pregatim repopularea grajdului. Afacerea am inceput-o cu banii nostri. Vrem sa iesim si pe piata cu produsele noastre, dar sunt câti pasi de facut pentru autorizarea afacerii”, spune Camelia Diaconu, din Tisa Silvestri.
Din Italia in Balcani, pentru ferma de capre
Corneliu Leonard Baciu are numai 21de ani. A terminat scoala in Italia, unde a fost plecat cu toata familia. Frontul de lucru acolo s-a cam subtiat, astfel incât el si un frate mai mare au hotarât sa se intoarca acasa, in comuna Balcani. Cu banii adunati au investit circa 13.000 de euro intr-o turma de capre (74 de capete), aduse din Austria si Germania.
„Ne-am gândit sa crestem capre pentru ca la Balcani este putin teren, putina pasune, iar pentru cresterea vacilor ar trebui multa hrana. Caprele manânca mai putin si produc suficient de mult sa poti avea un profit. Pe de alta parte, laptele de capra este foarte cautat, este mai bun. Suntem la inceput, dar ne vom dezvolta. La Balcani am solicitat sa concesionam ceva teren. Noi nu am avut multe animale, dar acum am facut un curs de specializare si ma voi ocupa de aceasta afacere. Cursul ne-a invatat multe si mai ales cum sa cautam informatiile de care vom avea nevoie”, spune Corneliu Leonard Baciu, din Balcani.
Cu numai o saptamâna inainte de absolvire, cursantii de la Camera Agricola au vizitat si doua ferme de elita din judetul Bacau, in care afacerile au prins de multi ani contur. Au vazut o ferma de crestere a porcilor in Izvoru Berheciului si un complex de vaci de lapte la Radomiresti. „La crescatoria de porci – ne-a spus Gica Pislaru – le-am prezentat modul de organizare a unui astfel de sistem tehnologic. La Radomiresti, insa, am vazut grajdurile cu vaci de lapte, sala de muls, maternitatea si grajdurile pentru vitei nou fatati si adaposturile pentru tineret. De asemenea, acolo am vazut si maternitatea cu stabulatie libera, in care vacile stau impreuna cu viteii pâna la intarcarea celor din urma. Noutatea este una de natura tehnologica pentru cresterea in acest mod a vacilor, metoda cunoscuta in tara, dar mai nou aplicata la Radomiresti, având chiar caracter experimental.”
„Important este ca la astfel de cursuri participantii sa fi primit abc-ul zootehniei. Notiuni prin care ei sa-si poata explica anumite fenomene. De aici incolo au nevoie permanent de surse de informatii in domeniu (carti, internet, altele asemenea), pentru a dezvolta afacerile pe care le-au pornit sau le vor porni. Fara cunostintele de baza, insa, nu pot fi crescute animale. Cel mai bun exemplu sunt afacerile cu fermele de crestere a melcilor, de la noi, care au luat amploare intr-o anumita perioada, insa toate au capotat, cel putin in judetul Bacau, din nepricepere”- a declarat Vasile Aichimoaiei, directorul camerei Agricole Judetene.