10 ianuarie 2025

Băcăuani cu care ne mândrim: Vasile Puşcaşu – Legenda luptelor libere române

Vasile Puşcaşu, campionul olimpic născut la 2 mai 1956 în comuna Bârsăneşti, judeţul Bacău, rămâne una dintre cele mai luminoase figuri din istoria luptelor libere din România. Potrivit site-ului oficial al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Puşcaşu a devenit o adevărată legendă în categoria de 100 kg, aducând onoare ţării sale prin realizările sale remarcabile.

Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Bacău în 1983, Puşcaşu şi-a început cariera sportivă la CSM Oneşti sub îndrumarea antrenorului Cornel Cristuţ. Ulterior, între 1976 şi 1988, și în 1990, s-a dedicat luptelor libere la CSA Steaua, sub îndrumarea unor antrenori de prestigiu precum Gheorghe Şuteu, Alexandru Geantă şi Ioan Vascul Popovici.



Palmaresul său impresionant în lupte libere include 12 titluri de campion naţional la individual, categoria 100 kg, între 1977 și 1988. De asemenea, a câștigat de 11 ori titlul naţional în cadrul competițiilor de echipă la aceeași categorie de greutate.

Cu un debut la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, Puşcaşu și-a făcut simțită prezența la nivel internațional. Prima sa medalie olimpică, bronzul, a fost cucerită la Los Angeles, în 1984, marcând începutul unei serii impresionante de performanţe.

Adevărata culme a carierei sale a fost atinsă în 1988, la Jocurile Olimpice de la Seul, unde Vasile Puşcaşu a devenit campion olimpic la lupte libere, categoria 100 kg. Această realizare rămâne un moment de glorie în istoria luptelor libere din România, fiind singura medalie de aur obținută până în prezent în această disciplină la Jocurile Olimpice.

În plus, în palmaresul său se regăsesc și două medalii de bronz la Campionatul Mondial, obţinute în 1977, la Lausanne, și în 1979, la San Diego. La Campionatele Europene, Puşcaşu a avut un parcurs notabil, ajungând să devină vicecampion european în 1987, la Veliko Târnovo.

Retras din activitatea competiţională, Vasile Puşcaşu și-a adus contribuția la dezvoltarea luptelor libere în calitate de antrenor la CSA Steaua, ocupându-se de grupa seniorilor între anii 1990 și 1993. Sub îndrumarea sa, s-au obţinut nu mai puțin de 24 de titluri de campioni naţionali, dintre care 14 la seniori. Printre elevii săi se numără nume sonore precum Claudiu Tămăduianu, Dănuţ Prefit, Laurenţiu Ciucă, Paul Mare și Şerban Mujiev.

Recunoscut pentru excelenţa sa, Puşcaşu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a în 1977, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler în 2000 și Ordinul „Meritul Sportiv” clasa I în 2004. Încă din 1980, este Maestru Emerit al Sportului, iar dedicarea sa și impactul asupra luptelor libere din România rămân un exemplu inspirațional pentru generațiile viitoare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img