10 ianuarie 2025

Băcăuani cu care ne mândrim: Petre Isachi, o prezență influentă în cultura bacăuană

Într-o dimineață liniștită de noiembrie, în comuna Mihai Bravu, județul Giurgiu, s-a născut o personalitate remarcabilă care avea să își lase amprenta asupra culturii și învățământului din Bacău. Petre Isachi, absolvent al Universității din București, Facultatea de Limba și Literatura Română, specialitatea română-spaniolă în 1973, și-a dedicat o mare parte din viață educației și promovării culturii.

Cu o carieră extinsă în învățământul secundar băcăuan, Petre Isachi a fost profesor de limba și literatura română la Școala nr. 8 și Școala nr. 19, iar apoi la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău (fostul Liceu „Lucrețiu Pătrășcanu”), între 1987 și momentul pensionării sale în 2000.



Însă, contribuția sa nu se oprește la predarea în sălile de clasă. Începând din 1990, Petre Isachi a fost membru fondator, secretar de redacție și redactor-șef adjunct la revista „Convorbiri didactice. Limba și literatura română pentru învățământul preuniversitar” din Bacău, dovedindu-se a fi un promotor al schimbului de idei și al dezbaterilor educaționale.

În domeniul jurnalismului, Petre Isachi a devenit cunoscut încă din 1971, debutând în cotidianul „Informația Bucureștiului” (devenit ulterior „Libertatea” în decembrie 1989). Începând cu 1986, colaborarea sa cu revista „Ateneu” din Bacău l-a adus în lumina reflectoarelor în calitate de critic literar, debutând în aceeași revistă cu articolele din 1990.

Pe lângă activitatea sa jurnalistică, Petre Isachi s-a evidențiat și în domeniul publicistic, debutând editorial în 1994 cu volumul „Anotimpurile romanului. Origini, convergențe, poetică și poietică, proteism, interpretări”, scris în colaborare cu profesorul Ioan Lazăr, la editura „Plumb” din Bacău. A continuat să publice volume importante la Editura „Psyhelp” din Bacău, pe care a înființat-o în 1998.

Printre cele mai notabile volume publicate se numără „Autoportret în oglindă. Însemnări inutile” (2009), „Conversații în oglindă cu Mircea Eliade” (Vol. 1-2, 2021, 2022) și „Aut Cioran, aut nihil. Digresiuni eseistice aleatorii” (2023).

Apreciat de critici și colegi de breaslă, Petre Isachi a primit numeroase distincții, printre care Diploma de Excelență din partea Ministerului Educației și Cercetării și a Inspectoratului Școlar Județean Bacău în 2006, și Premiul „Opera Omnia” în 2022 din partea Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor, alături de titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Bacău.

Contribuția sa la dezvoltarea culturii și educației în Bacău este indiscutabilă, iar lucrările sale rămân un testament al pasiunii pentru literatură și aprofundarea constantă a cunoștințelor.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img