luni, 31 martie 2025
HomeActualitateCulturăBăcăuani cu care ne mândrim: Ilie Boca

Băcăuani cu care ne mândrim: Ilie Boca

Născut la 21 februarie 1937, în comuna Botoșana, județul Suceava, Ilie Boca este una dintre cele mai marcante figuri ale artei plastice românești. Absolvent al prestigiosului Institut de Arte Plastice și Decorative „Nicolae Grigorescu” din București, promoția 1967, la clasa renumitului profesor Alexandru Ciucurencu, artistul s-a afirmat printr-o viziune artistică inconfundabilă, caracterizată printr-o cromatică vibrantă și o tehnică meticuloasă.

Un promotor al Artei Plastice

După finalizarea studiilor, Ilie Boca a devenit membru fondator al Filialei Uniunii Artiștilor Plastici din Bacău, unde a ocupat funcția de președinte timp de peste 20 de ani. Prin munca sa asiduă, a susținut dezvoltarea mediului artistic local, contribuind la organizarea unor tabere de creație și promovând tinerii artiști. De asemenea, a fost unul dintre inițiatorii „Saloanelor Moldovei”, un eveniment de anvergură menit să aducă în prim-plan talentul artiștilor plastici români și basarabeni.



Printre realizările sale remarcabile se numără și fondarea primei facultăți de artă din Bacău, un pas esențial în formarea noilor generații de artiști plastici.

Expoziții și recunoaștere internațională

Lucrările lui Ilie Boca au traversat granițele României, fiind expuse în orașe precum Roma, Kiel, Düsseldorf, Cluj-Napoca, Basel, Cairo, New York, Paris și multe altele. De-a lungul anilor, artistul a primit numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul Caravaggio (Roma, 1984), Premiul pentru pictură al UAP (1989), Marele Premiu al Saloanelor Moldovei (1992), Premiul „Nicolae Tonitza” (2000) și Marele Premiu al UAP (2002).

Contribuția sa excepțională la dezvoltarea artei plastice românești a fost recunoscută prin decernarea Ordinului „Steaua României” în grad de Ofițer și prin titlul de Cetățean de Onoare al municipiului și județului Bacău, precum și al comunei sale natale, Botoșana.

Moștenirea lui Ilie Boca

Muzeul de Artă din Bacău găzduiește 75 de lucrări semnate de Ilie Boca, un patrimoniu valoros care reflectă viziunea și maiestria artistului. Fiecare tablou al său este o fereastră spre o lume unde culoarea și forma se îndreaptă către esența frumuseții.

Astăzi, Ilie Boca rămâne o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare, un maestru al culorii care a transformat Bacăul într-un punct de referință pe harta artei plastice internaționale.

 



Alte titluri
Alte titluri

Ultimele știri