11 ianuarie 2025

Băcăuani cu care ne mândrim: Ernest Maftei

Ernest Maftei (n. 6 martie 1920, Prăjești, Bacău, România – d. 19 octombrie 2006, București, România) a fost un actor român, poet și epigramist.

S-a născut la 6 martie 1920 în comuna Prăjești, lângă Bacău.



Ernest Maftei a urmat cursurile Școlii Normale din Bacău. Începând din clasa a V-a până în clasa a opta, a jucat în spectacole de teatru, în trupa şcolii, fiind distribuit şi în unele roluri feminine.

După absolvire primeşte repartiţie pentru un post de învăţător în Basarabia, dar nu se prezintă la post. Ernest Maftei nu era atras de o carieră pedagogică, el dorindu-şi, iniţial să urmeze o carieră teologică, pentru ca, mai apoi, să fie atras de teatru.

Ernest Matei își începe cariera politică în Mișcarea Legionară unde a ocupat un rol important în județul Bacău. La 17 ani aderă la mișcarea legionară „Frăția de Cruce”. Este închis în lagărul de la Vaslui în 1938, cinci luni, pe timpul lui Armand Călinescu. Este deținut politic în închisorile Galați, Jilava și Văcărești.
În dosarele de la Securitate era numit chiar al treilea cel mai periculos om pentru comunismul român. După decapitarea Mișcării Legionare de către regimul carlist rămâne printre puținii supraviețuitori din zonă, astfel că în momentul în care este alungat Carol al II-lea și instaurată Legiunea Arhanghelului Mihail la putere este desemnat responsabil pe 4 județe, în principal din cauza lipsei de cadre superioare, el având doar 21 de ani la data respectivă. În momentul în care primește ordine de la București să ridice 136 de evrei suspectați de activități comuniste și subversive, el preia pe toți cei din listă și îi ascunde la Prăjești unde îi angajează la cariera de piatră care aparținea tatălui său. În urma acestei acțiuni tatăl său este arestat mai târziu și încarcerat.

În perioada 1941 – 1945, a studiat vioara la Academia de Artă Dramatică din Iași.

După război nu va găsi un loc de muncă, fiind hărţuit din cauza orientărilor sale politice.

Joacă apoi teatru la Iaşi, unde, timp de doi ani, va fi distribuit în spectacole regizate de Victor Ion Popa, care a fost cel de la care a învăţat meseria de actor.

În anul 1950, are loc debutul său cinematografic, în filmul „Răsună valea”, regizat de Paul Călinescu, în care rolurile principale au fost interpretate de actorii Marcel Anghelescu, Geo Barton şi Radu Beligan.

A jucat la ”Teatrul Poporului” sub un nume fals, Erman Valahu, însă a făcut-o atât de bine încât este distins cu Meritul Cultural clasa I, decoraţie la care este nevoit să renunţe, pentru a nu se deconspira.

În anul 1953, a jucat în pelicula „Nepoţii gornistului” de Dinu Negreanu, iar în anul 1954, este distribuit în rolul secretarului de partid Anghel, în „Desfăşurarea”, regia Paul Călinescu, prima ecranizare a unei opere semnate Marin Preda, în care a jucat alături de Colea Răutu, Ștefan Ciubotărașu şi Fory Etterle, primul film ale cărui interioare sunt filmate, parțial, pe platourile studioului de la Buftea.

În 1966, Ernest Maftei a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

În 1967, joacă rolul Constantin în filmul “Meandre”, regia Mircea Săucan, alături de Margareta Pogonat şi Mihai Pălădescu, în 1971, a fost plutonierul Dumitrescu în “Reconstituirea”, regia Lucian Pintilie, alături de Vladimir Găitan, George Constantin şi George Mihăiță, în 1977, este distribuit în serialul TV „Toate pânzele sus!”, regia Mircea Mureșan, alături de Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu şi Sebastian Papaiani, iar în 1978, este distribuit în “Iarba verde de acasă”, regia Stere Gulea, alături de Ion Caramitru.

În anul 1980 este distribuit în rolul Moroiu, în “Drumul oaselor”, regia Doru Năstase, alături de Florin Piersic şi Marga Barbu, în acelaşi an joacă rolul bunicului în „Dumbrava minunată”, regia Gheorghe Naghi, alături de Diana Muscă şi Elena Drăgoi, şi a fost şi Luca Mavrodin, bunicul industriaşului Tudor Gheorghiu, în “Ultima noapte de dragoste”, regia Sergiu Nicolaescu, alături de Joanna Pacula şi Vladimir Găitan.

În 1984, Ernest Maftei este Moş Timofte în “Cireşarii”, regia Adrian Petringenaru, alături de Ion Marinescu şi Petre Gheorghiu-Dolj, şi în acelaşi an jocă în “Muşchetarii în vacanţă”, regia Savel Stiopul, alături de Coca Andronescu.

În 1986, joacă rolul sculptorului Constantin Brâncuşi în pelicula “Brâncuşi” (- „Cioplitorul de suflete”), regia Grid Modorcea, în 1992, joacă rolul Moşului în “Tusea şi junghiul”, regia Mircea Daneliuc, alături de Olga Tudorache, în 1993, este distribuit în producţia „Trahir”, regia Radu Mihăileanu, iar în 1994, joacă în “Crucea de piatră – ultimul bordel”, regia Andrei Blaier, alături de Gheorghe Dinică, Coca Bloos şi Florina Cercel.

În 2004, a jucat rolul bunicului lui Modigliani, în producţia „Modigliani”, de Mick Davis, alături de actorii Andy Garcia şi Elsa Zylberstein, iar în anul 2006, a jucat în ultmul său film, „Păcală se întoarce”, regia Geo Saizescu, alături de Denis Ștefan, Anemona Niculescu şi Sebastian Papaiani. Acestea sunt doar câteva din cele peste 225 de filme sau prodcţii TV în care actorul a jucat, fie că este vorba despre creaţii româneşti, franceze, germane sau japoneze.

Deși a fost un prețuitor constant al farmecului feminin, actorul nu a fost căsătorit decât o singură dată.

În anul 2006, actorului i se descoperă un cancer pulmonar la plămânul stâng, în fază terminală. El a fost supus unui tratament cu citostatice dar, din păcate, tumoarea fusese descoperită prea târziu.

Actorul Ernest Maftei a plecat la Domnul, la vârsta de 86 de ani, la 19 octombrie 2006, la ora 5:00, la Spitalul Militar, în urma unei insuficienţe respiratorii.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img