11 ianuarie 2025

Băcăuan ucis și abandonat într-un geamantan în județul Vaslui

Polițiștii au identificat bărbatul găsit ucis și abandonat într-un geamantan pe un drum sătesc. Victima avea 36 de ani și era din localitatea Oncești, județul Bacău. Principalii suspecți, un bărbat de 32 de ani și partenera sa de 27 de ani, ambii din localitatea Pungești, au fost prinși marți seara la Brașov, au anunțat reprezentanții Poliției Române.

Detalii despre suspecți



Suspecții au fost identificați după ce au fost surprinși de camerele de supraveghere transportând geamantanul noaptea pe drumul din sat. După abandonarea geamantanului într-o zonă cu vegetație de la marginea drumului, cei doi au părăsit satul.

Antecedentele bărbatului acuzat de crimă

Bărbatul acuzat de crimă este cunoscut cu antecedente penale, având trei condamnări pentru furt: două în România și una în Marea Britanie. Prima condamnare a fost cu suspendare, iar în 2017 a primit o pedeapsă de 2 ani și 9 luni cu executare. În acel moment, el era deja încarcerat în Marea Britanie și a fost adus în țară pentru executarea pedepsei. Din condamnarea primită în România i-au fost scăzute cele 9 luni de detenție din Marea Britanie, după ce hotărârea autorităților britanice a fost recunoscută de judecătorii români.

Încarcerat inițial în Penitenciarul Vaslui și apoi în cel de la Iași, bărbatul din Pungești a fost eliberat condiționat cu opt luni mai devreme de împlinirea termenului, chiar dacă nu a achitat prejudiciul.

Motivarea liberării condiționate

Judecătorii au invocat gradul scăzut de școlarizare al condamnatului, absolvent de trei clase, și lipsa unei specializări care să îi permită obținerea unui venit pentru a achita prejudiciul material. Pe durata pedepsei, acesta nu a efectuat nicio zi de muncă și nu a fost sancționat, dar nici recompensat. A participat doar la câteva activități educaționale cu rezultate satisfăcătoare și bune.

Evaluarea psihocomportamentală

Raportul de evaluare a eliberării condiționate a indicat că bărbatul prezintă un risc de reintegrare în societate și necesită asistență socială. Specialiștii au concluzionat că acesta a avut o evoluție psihocomportamentală pozitivă în mediul carceral, dar necesită intervenție socială pentru reintegrare post-detenție.

Decizia judecătoriei Iași:

Magistrații Judecătoriei Iași au motivat eliberarea condiționată prin faptul că bărbatul „a înțeles caracterul antisocial al activității sale infracționale și, prin conduita adoptată în cursul executării pedepsei, dovedește că a conștientizat necesitatea revizuirii atitudinii față de valorile sociale protejate de legea penală și nu va mai săvârși infracțiuni, astfel încât se poate concluziona că executarea în întregime a pedepsei aplicate nu mai este necesară”.

Ancheta continuă pentru a clarifica toate circumstanțele acestui caz și a stabili responsabilitatea penală a suspecților.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img