20 ianuarie 2025

Bacău: Începe Forumul zonal de arhitectură și urbanism 2018

Ediția 2018 a Forumului zonal de arhitectură și urbanism „Moldova Reper 2030”, dedicat proiecției de viitor a teritoriului Moldovei, limita de est a Europei, va avea loc în perioada 8 – 11 iunie în Bacău.

Evenimentul este organizat de Filiala Teritorială Bacău-Neamț a Ordinului Arhitecților din România (OAR) și – spune arh. Liliana Bârgu, președinta Filialei – „este gândit ca un mix intens și bogat de prezentări și dezbateri menite să evidențieze și să aducă în atenția opiniei publice, a specialiștilor și a factorilor decizionali, vasta problematică a organizării teritoriale, a căilor de comunicație, a stării demografice și a condițiilor de mediu specifice acestei zone geografice, considerată la ora actuală unul din polii sărăciei în Europa”.



Prima zi, 7 iunie, este dedicată, la Centrul de Afaceri și Expoziții, întâlnirii cu reprezentanții administrațiilor locale, iar deschiderea manifestărilor va fi făcută la ora 10.30 de Liliana Bârgu. Vor urma alocuțiunile rostite de dr. arh. urb. Nicolae Țarălungă, director al Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) Romania, Bucureşti, și ing. Maria Vișan, director executiv al Intergraph Corporation, Bucureşti („Identificare și optimizarea resurselor locale pentru dezvoltarea rurală a județului Bacău”) și ec. Adrian Ferendino, directorul AMG Lorem Consult, Galați, și arh. Eugen Vaida, iniţiator al Grupului de lucru Rural al OAR, preşedinte al Asociaţiei Monumentum şi al Federaţiei Transylvanet, Sibiu („Importanţa reglementării patrimoniului cultural construit în documentaţiile de urbanism”). Alocuțiunile vor fi urmate de dezbateri.

Alocuțiunile vor continua de la ora 14,00 și vor fi susținute de Caroline Fernolend, președinta Fundației „Mihai Eminescu Trust” Viscri – Brașov („Satul românesc între uitare și valorificare”), de arh. peisagist Nicolas Triboi, de la Atelier Foaie Verde, membru în Consiliul Științific al Parcului Național Piatra Craiului și în Comisia Națională a Monumentelor – București („Praf de sat”) și de arh. Horațiu Răcășan – inițiator al Grupului de Lucru Rural din OAR, Birou de Arhitectură și Urbanism RAUM – Cluj-Napoca („Arhitectura responsabilă – vector al dezvoltării în mediul rural”).



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img