Dupa afisarea rezultatelor proaste la bacalaureatele din ultimii ani, elevii si parintii lor au vociferat proletar: „profesorii sunt de vina pentru dezastrul de la Bac, fiindca nu au stiut sa ne scoleasca. Ministrul sa demisioneze, fiindca a pus camere de luat vederi in salile de examen”.
Ca un adolescent cu mintea inca necoapta spune asa ceva, ar mai fi oarecum de inteles, dar sa auzi parinti care au pretentia ca odraslelor sa le fie administrate cunostinte precum pilulele unui bolnav, e impardonabil.
A-i cere dascalului sa faca din mizerie bici care sa si pocneasca e aberant, fiindca actul pedagogic trebuie sa aiba si un receptor, nu doar un emitator.
A cere absenta camerelor de luat vederi – vazute drept cel mai mare rau al examenului – si a cersi, totodata, o posibilitate de a copia la examen este in afara logicii firesti.
Nu este sesiune de bacalaureat in care sa nu fie reclamat mecanismul de functionare a examenului de maturitate. Niciodata, însa, nu este recunoscuta superficialitatea de care au dat dovada unii dintre elevi în cei patru ani de studii.
Când pierd bac-ul, judecata perdantilor intra în delir. Dispare legatura cu realitatea, se cauta febril si se descopera vinovati inchipuiti pentru esecul personal. Evident, nu pot fi bagati in aceeasi oala toti absolventii de colegiu. Examenul de bacalaureat decanteaza elevii seriosi de cei care au vazut scoala doar ca pe un podium de moda pentru papagali tantosi.
Exista si a treia categorie, a celor care termina liceul, dar nu au nici un gând sa mai dea bacalaureatul. Din pacate, sunt tot mai numerosi, de la an la an. Teribilisti, debusolati, acesti tineri isi gasesc, chipurile, altceva mai bun de facut: sa traiasca pe banii parintilor sau sa plece in Italia, Anglia sau Spania, unde ii asteapta câinii cu covrigi in coada.
Pe de alta parte, un licean care pica toate probele cu media 3,50 ar putea dobândi usor statutul de loaza. Asa privesc unii esecul. Am face totusi bine sa fim un pic mai atenti cu verdictele. Exista si accidente, ratari din cauze nebanuite, iar dovada sunt elevii care pica examenul din vara, dar izbândesc remarcabil in toamna.
In general, acestia au fost peste medie, in toti cei patru ani de scoala. Pentru cei care se târâie pâna in clasa a XII-a cu medii de cinci, lupta este pierduta. Urme de responsabilitate nu exista în comportamentul lor. Apar doar învinuiri, care tintesc exigentele examinatorilor. Asa ca, stimati elevi, dezinteresul manifestat în anii de liceu dauneaza grav la examenul de bacalaureat. Obiectii?
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.