27 noiembrie 2024

BAC-FEST 2022. Galeria cu poeţi

Suntem deja în ziua a III-a de festival. O parte dintre invitaţi au plecat, alţii sosesc. La Galeriile private de artă KARO, organizatorii au gândit şi pus pe simeze o expoziţie de excepţie de caricaturi „Bacovia”, cu lucrări semnate de artişti caricaturişti şi graficieni din întrega lume. Iniţiator şi custode fiind Victor Eugen Mihai-VEM, artist caricaturist şi fotograf băcăuan, premiant al unor prestigioase Saloane Internaţionale, de pe cinci continente.

Pe acest fundal vizual a avut loc o lectură publică de poezie, cu ecouri de la Nistru până la Tisa, admirabil moderată de poeta Violeta Savu. Au recitat din creaţiile proprii Radu Vancu, Diana Iepure, Gabriela Vieru, Adrian Aluigheorghe, Valentin Talpalaru, Mir Bălan, Dan Petruşcă, Tincuţa Horonceanu Bernevic, Violeta Savu. Câţiva poeţi (băcăuani), trecuţi pe afişul festivalului, nu au mai onorat invitaţia. De altfel, am remarcat un total dezinteres al scriitorilor băcăuani, al intelectualilor în general, pentru acest festival. O mai veche problemă a scriitorime de pe malulrile Bistriţei, dar şi ale Trotuşului. Am încheiat paranteza.



A fost, cred cea mai emoţionantă şi sensibilă întâmplare literară din festival. Violeta Savu nu le-a prezentat biografiile şi creaţiile, a preferat să lase criticii să vorbească, ea oferindu-le în dar câte un creion. Să le fie de folos!

Seara, începând cu ora 18.00, am revenit la Teatru „Fain”, pentru Dialogurile Bac-Fest: „Nichita. Poetul ca și soldatul”. Bogdan Crețu în dialog cu Andreea Goldiș, urmat de prezentarea revistei „Timpul” și de recitalul inconfundabilei actrițe Eliza Noemi-Judeu – „Tăcerile lui Nichita”. O altă seară admirabilă, la care publicul a răspuns la fel de cald şi apreciativ.

Ultima zi a festivalului, duminică, 18 septembrie, ne propune și ea un program dens și divers. De la ora 12.00, în grădina Casei Memoriale „George Bacovia” (dacă vremea va fi nefavorabilă, în sala Ateneu a Filarmonicii), o dublă lansare de carte: Constantin Călin – „Iarăși Bacovia!… (Ed. Babel, 2022), despre care vor vorbi criticii Elena Ciobanu și Marius Manta, respectiv romanul „Iorgu”, de Adrian Jicu (Ed. Humanitas, 2022), prezentat de Bogdan Crețu și Alex Goldiș.

Bac-Fest 2022 se va încheia cu alte două evenimente, la Sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. La intrare, spectatorii vor putea admira expoziția foto „I-auzi corbii…”, realizată de artistul Ovidiu Ungureanu, după care va începe concertul de gală, în onoarea invitaţilor, partenerilor şi colaboratorilor, având în prim-plan trei voci superbe, trei stiluri diferite, trei prezențe remarcabile, într-un dialog muzical inedit.

Este vorba despre întâlnirea cu Analia Selis și cu ritmurile pline de senzualitate ale tangoului argentinian, despre profunzimea și suferința muzicii fado, în interpretarea Cristinei Dăscălescu, și despre frumusețea înălțătoare a muzicii clasice, oferită de soprana Gabriela Iștoc. Pe acordurile muzicii vor dansa componenţi ai Academiei „Adamas” din Bacău.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014