În această lună, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” a lansat Conferințele AZI (Algoritmii Zidirilor Identitare), un amplu și ambițios proiect de tipul conferințelor pentru elevi, prin care profesorii își doresc să aducă în fața elevilor de liceu mai multe personalități din țară care să susțină lectorate și să modereze dezbateri cu adolescenții. În total, profesorii pregătesc două seturi de conferințe, câte o serie pentru fiecare semestru, fiecare având o tematică distinctă.
Prima conferință va avea loc pe 19 ianuarie, când sunt așteptate la CNVA Viorella Manolache, cercetător la Academia Română, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu”, București, Flori Bălănescu, istoric, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, București, și Monica Pătruț, profesor universitar la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Elevii care doresc să participe pot consulta bibliografia furnizată prin pagina de Facebook a Conferințelor AZI, urmând să dezvolte o temă cu care să se înscrie la conferințe.
„Metoda aceasta, de a-i determina pe elevi să își prezinte propria cercetare, credem că este o pregătire pentru viața de student, masterand și, de ce nu, doctorand. Dar nu este vorba doar despre asta. Toți lectorii vor dezvolta teme pe care manualul școlar nu le atinge sau asupra cărora nu se oprește cu suficiente informații și, ca să ne asigurăm că sunt înțeleși, solicităm elevilor să își pregătească, de fapt, procesul de ascultare. Mai mult, dirijăm astfel către cele trei ateliere pe elevii care au interes pentru câmpul de discuții”, a motivat prof. Ramona Mocanu opțiunea pentru metoda de organizare a proiectului. Toate lucrările expuse de elevi, dar și prezentările specialiștilor vor fi cuprinse în antologia proiectului, care urmează să fie lansată în vara anului viitor.
Cu acest prilej, elevii vor afla, prin contact nemijlocit, ce este un cercetător în zona umanistă, acum când alegerea universității a început să se facă exclusiv din prisma unui posibil câștig estimat de elevi. „Am lucrat cu mai mulți elevi care mă întrebau ce se pot face, în viața adultă, dacă vor urma studii filologice sau filosofice – ține de evidență că de multe ori s-au orientat către științe. Ce faci cu literatura? Imaginarul colectiv nu a înregistrat foarte multe varietăți de filologi, profesorii fiind aproape o grupă solitară. Iată că acum elevii vor vedea trei tipuri diferite, prin meseria pe care o practică, ale unui astfel de profesionist”, a completat prof. Ramona Jitaru.
Altruismul oamenilor buni
Ideea unui astfel de proiect le-a venit profesoarelor Ramona Jitaru și Ramona Mocanu din discuțiile cu specialiști, în diverse contexte de învățare pe tot parcursul vieții. Mulți dintre ei și-au arătat disponibilitatea de a le vorbi liceenilor, pentru a-i ajuta să se orienteze într-o viitoare carieră. „Există un extraordinar altruism al profesioniștilor adevărați, doritori să împărtășească din ce au acumulat. Nu contenește să mă impresioneze disponibilitatea lor de a veni la Bacău de la distanțe foarte mari, pierzând cel mai valoros lucru pentru ei, și anume timpul, doar ca să ofere ce știu. Vin la noi cu inimă bună, fără să urmărească niciun câștig, ci doar sperând să ajute”, ne-a explicat prof. Ramona Jitaru.
Theodora Ladaru, clasa a XI-a G
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.