Avocatul Poporului Bacau s-a sesizat ca urmare a articolului aparut in Desteptarea, despre conflictul dintre fosta conducere a Bibliotecii Judetene “C. Sturdza” si angajati care reclamau calcularea gresita a salariilor.
Pentru ca Avocatul Poporului are atributii in a face recomandari institutiilor publice in momentul in care se incalca un act normativ si mai ales in conditiile in care chiar Consiliul Judetean (CJ) recunostea, la acel moment, ca salariile nu s-au calculat corect si sunt diferente in minus fata de nivelul de salarizare acordat, Avocatul Poporului a trimis CJ o adresa in care ii pune in vedere sa gaseasca o solutie pentru stingerea conflictului.
Raspunsul CJ, care i-a uimit si pe cei de la Avocatul Poporului, demonstreaza ca unele institutii publice sunt doar consumatoare de bani publici si primele care incalca drepturi elementare in numele unei birocratii prost intelese. Reamintim ca 21 de salariati ai Bibliotecii Judetene au facut, la inceputul anului, sesizari in care reclamau ca de ani buni le sunt calculate gresit salariile, fiecare fiind pagubit lunar cu circa 200-300 de lei.
Practic, dupa estimarile lor, unii ar trebui sa primeasca in plus, pentru toata perioada, sume ce depasesc 7.000 de lei. In raspunsul dat angajatilor, CJ recunoaste eroarea ce persista de ani intregi in ceea ce priveste calculul salariilor si diferentele in minus fata de nivelul de salarizare, dar, in mod paradoxal, oamenii au fost trimisi sa-si rezolve conflictul in instanta, pe motiv ca CJ nu are competenta legala “de a emite puncte de vedere obligatorii cu privire la aplicarea prevederilor legale in domeniul salarizarii personalului”.
“Cine nu se pricepe nu are ce cauta pe functia pe care o ocupa!”
Avocatul Poporului confirma ca, daca exista interes, CJ putea sa gaseasca o solutie. ”Noi am solicitat CJ sa analizeze, ca ordonator de credite, situatia creata la biblioteca si ce se poate face macar de acum incolo. In sensul ca macar pe viitor sa se calculeze corect. Opinia CJ, insa, este ca biblioteca are personalitate juridica si ea hotaraste ce se intâmpla.
In acelasi timp, biblioteca nu a dat o solutie la contestatia angajatilor, a cerut opinie de la CJ care, desi a dat dreptate salariatilor, nu poate impune bibliotecii sa solutioneze conflictul. De aceea, oamenii s-au dus in instanta. Or, conform Ordonantei 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, solutionarea contestatiilor in legatura cu stabilirea salariului de baza este de competenta ordonatorilor de credite, in acest caz biblioteca. Institutia nu trebuia sa ceara opinii, ci sa remedieze problema. Dar au preferat cu totii sa-i trimita pe oameni in instanta. Pentru ca este deja un dosar in instanta, noi nu mai putem interveni cu recomandari”, arata Doina Sirghie, expert Avocatul Poporului.
Mai mult decât atât, ea sustine ca tot acest scandal nu trebuia sa ajunga in instanta si ca cele doua institutii – CJ si Biblioteca Judeteana – trebuiau sa faca eforturi pentru a-i ajuta pe angajati. “Decât sa fi trimis oamenii in instanta, Consiliul Judetean si Biblioteca Judeteana ar fi putut sa ceara o consultanta la Ministerul Administratiei. Nu au facut toate demersurile necesare pentru a solutiona conflictul pe cale amiabila.
Dar asa se intâmpla in general in institutiile publice, de teama Curtii de Conturi, când, de fapt, se putea cere si opinia Curtii de Conturi. Nu se dau bani din buzunarul cuiva! Si cine nu se pricepe nu are ce cauta pe functia pe care o ocupa! La biblioteca, problemele persista si dupa ce s-a schimbat directoarea economica”, sunt criticile aduse de Doina Sirghie.
“Biblioteca trebuia sa gestioneze problema. Nu Consiliul Judetean le stabileste salariile oamenilor, ci biblioteca – ordonatorul principal de credite. Nimeni din România nu va lua o hotarâre in astfel de cazuri decât in baza unei hotarâri judecatoresti. Pentru ca vine Curtea de Conturi care te ia la intrebari. Instanta este singura care va trebui sa transeze aceasta problema. Curtea de Conturi verifica daca nu s-au dat bani in plus, nicidecum in minus.”
– Angela Bogea, director Directia Resurse Umane din cadrul CJ
Plângere penala impotriva conducerii bibliotecii
Actiunea in instanta a primit termen de-abia in noiembrie 2015, desi a fost depusa la inceputul anului. In paralel, angajatii au facut si o plângere penala la Parchetul Judecatoriei Bacau, impotriva fostei directoare a bibliotecii, Gabriela Muraru, a directoarei economice, Gabriela Popovici, si a fostei directoare economice, pensionata de câteva luni, pe care le acuza de abuz in serviciu si de neglijenta.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.