5 ianuarie 2025

Avocatul Poporului, în anchetă la Casa Judeţeană de Pensii Bacău

Avocatul Poporului a demarat o anchetă la Casa Judeţeană de Pensii Bacău, pentru a verifica reclamaţiile unui petent. Ancheta vizează posibila încălcare a art. 47 şi art. 52 din Constituţia României privind nivelul de trai şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică. Avocatul Poporului a primit un memoriu, pe 18 iunie 2018, prin care o petentă semnala faptul că mătuşa sa, de origine greacă, a locuit în România şi a lucrat la Platforma Petrochimică Borzeşti până în anul 1987, când s-a repatriat în Grecia.

Conform sesizării, mătuşa petentei, îndeplinind condiţiile legale de obţinere a unei pensii pentru activitatea desfăşurată în România, a depus la Casa Judeţeană de Pensii Bacău dosarul de pensionare, împreună cu toate documentele prevăzute de legislaţia în materie. Cu ocazia analizării dosarului de pensionare, s-a constatat existenţa unei neconcordanţe între data naşterii înscrisă în actele de stare civilă şi data naşterii înscrisă în carnetul de muncă.



Având în vedere neconcordanţa constatată, printr-o decizie din 18 februarie 2016, Casa Judeţeană de Pensii Bacău i-a respins cererea de pensionare, se arată în comunicatul de presă. Ulterior, în urma demersurilor efectuate în Grecia, respectiva persoană a obţinut un document prin care se atestă că persoana cu datele consemnate în actul de stare civilă este aceeaşi cu persoana ale cărei date sunt înscrise în carnetul de muncă, document pe care l-a transmis, la începutul anului 2017, Casei Judeţene de Pensii Bacău.

Odată cu transmiterea documentului, petenta, împuternicită a mătuşii sale, s-a interesat la Casa Judeţeană de Pensii Bacău cu privire la necesitatea depunerii unui nou dosar de pensionare, dar, conform petentei, reprezentanţii instituţiei i-ar fi comunicat că nu este necesară constituirea unui nou dosar.

Totuşi, pentru clarificarea situaţiei, în luna martie 2017, conducerea Casei Judeţene de Pensii Bacău ar fi trimis documentul în cauză către Casa Naţională de Pensii pentru obţinerea unui punct de vedere. Din luna martie 2017 şi până în prezent, petenta a efectuat numeroase demersuri, atât la Casa Judeţeană de Pensii Bacău cât şi la Casa Naţională de Pensii, însă cele două instituţii nu i-au confirmat transmiterea documentului, respectiv primirea acestuia în vederea analizării, astfel că nici la această dată situaţia persoanei repatriate în Grecia nu este clarificată în ceea ce priveşte dreptul la pensie, se mai spune în comunicatul instituţiei Avocatul Poporului.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img