Într-o declarație de presă, avocatul Gheorghe Piperea atrage atenția asupra unui posibil vid legislativ în sistemul de pensii din România, generat de graba autorităților de a începe procesul de recalculare a pensiilor înainte de termenul legal prevăzut de noua Lege a Pensiilor, nr. 360/2023.
Potrivit avocatului, procesul de recalculare a pensiilor nu putea începe, legal, înainte de 1 septembrie 2024, dată la care Legea nr. 360/2023 urmează să intre în vigoare. „Deși există câteva texte legale care au intrat deja în vigoare la 1 ianuarie 2024, articolele referitoare la recalculare (art. 144, art. 154, art. 155) nu se află printre acestea,” a subliniat Piperea. Acesta a citat articolul 167 din lege, care specifică clar că majoritatea dispozițiilor legale intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024.
În plus, avocatul a menționat că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi la 1 septembrie 2024, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care a stat la baza stabilirii tuturor pensiilor publice din 2010 încoace, va fi abrogată. Totodată, Legea nr. 127/2019, care nu a intrat niciodată în vigoare, a fost deja abrogată la 1 ianuarie 2024.
Piperea concluzionează că deciziile de recalculare a pensiilor emise după 16 august 2024 sunt nule și vor trebui re-emise după 1 septembrie 2024, conform noilor prevederi legale. „Aceste decizii de recalculare vor fi re-emise treptat, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a legii,” a explicat avocatul, citând dispozițiile articolului 155 din Legea nr. 360/2023.
Posibil vid legislativ timp de șase luni
Avocatul Gheorghe Piperea avertizează, de asemenea, că pentru cei care nu vor avea parte de o recalculare rapidă a pensiilor, ar putea exista un vid legislativ în domeniul pensiilor care ar putea dura aproximativ șase luni, cât durează procesul de recalculare.
„Așa ceva nici în coșmaruri nu îți poți imagina! Se impune demiterea de urgență a celor (i)responsabili!” a concluzionat avocatul, subliniind gravitatea situației și necesitatea unei intervenții rapide din partea autorităților competente.
Aceste declarații vin într-un context tensionat, în care atât pensionarii, cât și autoritățile, sunt în așteptarea implementării noii legi a pensiilor, ce promite schimbări semnificative în sistemul public de pensii din România.