11 ianuarie 2025

„Avioanele au frumusetea lor, insa elicopterul este marea mea pasiune”

– sustine cdor. Valerica Vrajescu, comandantul Bazei 95 Aeriene Bacau.

Pe 25 octombrie, România sarbatoreste Ziua Armatei, ca simbol al pastrarii independentei si suveranitatii nationale. Pe 25 octombrie, s-au implinit 70 de ani de când ostasii Armatei României au eliberat ultima parte a teritoriului national de sub ocupatia straina. Momentul a fost unul de evocare a faptelor de arme ale inaintasilor in locuri precum Posada, Rovine, Podul Inalt, Razboieni, Calugareni, Plevna, Smârdan, Marasti, Marasesti sau Oituz. Ziua Armatei Române s-a sarbatorit inclusiv in Bacau, unde, Comenduirea Garnizoanei Bacau a organizazt o serie de activitati dedicate acestui eveniment. Despre viata de militar ne vorbeste astazi cdor. Valerica Vrajescu, comandantul Bazei 95 Aeriene Bacau.



Palmaresul va recomanda ca sef?

M-am nascut pe 3 iulie 1967, in localitatea Tecuci, judetul Galati. Viata mea de militar a inceput la Liceul militar „Stefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, unde am absolvit, in anul 1985. Pentru continuitate, am urmat Scoala Militara de Ofiteri de Aviatie „Aurel Vlaicu”, în anul 1989, iar in acelasi an am fost repartizat ca pilot de avioane subsonice la Ianca. Incepând cu anul 1990, am indeplinit functiile de pilot, pilot sef, comandant de patrula, comandant de escadrila, comandant grup de elicoptere, instructor cu navigatia aeriana, instructor sef zbor si loctiitor al comandantului flotilei in structurile subordonate Statului Major al Fortelor Aeriene. Dupa absolvirea Academiei de Inalte Studii Militare – Facultatea Interarme, am fost repartizat la Baza 61 Aeriana, Boteni. In cariera mea, am executat peste 1.600 ore de zbor, devenind pilot clasa I-a pe elicoptere si instructor de zbor in toate conditiile meteorologice.

Când ati devenit „bacauan”?

Detin functia de comandant la Bazei 95 Aeriene Bacau, din anul 2013, insa, „bacauan” am devenit in perioada 2010 – 2011, când am fost instructor sef de zbor la Flotila 95 Aeriana Bacau, iar din 2011 – 2013 am fost numit loctiitor al comandantului Flotilei 95 Aeriana Bacau – Catalin Bahneanu. In anul 2012, cdor. Catalin Bahneanu a fost inaintat in gradul de general de flotila aeriana si a fost numit comandantul Bazei 86 Fetesti. Din 2013, detin functia de comandant al Bazei 95 Aeriene Bacau. Nu mi-a fost greu sa colaborez cu subalternii mei, pentru ca pe jumatate dintre ei ii cunosteam de la elicoptere, iar cu generalul Bahneanu am fost colegi de academie.

Vrajescu 5

Care a fost cea mai periculoasa misiune?

In perioada 2005-2006, am fost comandantul Detasamentului de Elicoptere „BRAVO”, in misiunea ALTHEA din Bosnia-Hertegovina. Pot spune ca zborul de intoarcere acasa a fost cel mai emotionant. Când ne-am intors cu elicopterele din Bosnia, am avut un sentiment de eliberare. Am trait satisfactia ca am dus intreg personalul sanatos si ca nu am avut nicio pierdere. Operatiunea in sine nu a implicat pericole foarte mari, pentru ca am executat misiuni de mentinere a pacii.

Ce parere aveti despre noua generatie de piloti?

De câtiva ani, am observat ca pilotii tineri au o alta abordare a vietii si a meseriei in sine, in comparatie cu noi. Generatia noastra era mai unita si tin minte ca ne organizam mai bine decât ei. Munca era munca, dar mai stiam sa ne si distram. Se intâmpla sa-i observ si sa ii vad pe multi dintre ei ca, dupa ce se termina programul, isi vede fiecare de treaba. Mi-ar placea sa-i vad mai uniti. Sa-si traiasca vârsta, cu toate incercarile si frumusetea ei.

Cum reusiti sa impacati cariera cu viata personala?

Sunt casatorit si am un fiu. El nu a ales armata, ci marketing-ul. In ceea ce priveste cariera militara, urmeaza sa-mi dau doctoratul. Am incheiat anii de cercetare si in perioada urmatoare voi sustine teza de doctorat in stiinte militare. Profesional, au contat foarte mult si cursurile de pregatire postuniversitare din România si Statele Unite ale Americii. Ultimul curs l-am urmat peste Ocean, unde m-am pregatit pentru perfectionarea in conducerea Fortelor Aeriene. In plan personal/familial, imi doresc sa ies la pensie sanatos, sa pot juca tenis in continuare si sa merg la pescuit.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img