Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau a emis o informare care se adreseaza in special crescatorilor de animale care trebuie sa se apere de focarele de boala la animale. Pentru a preveni pesta porcina care se manifesta prin faptul ca porcii consuma prea multa apa, nu se deplaseaza, refuza hrana administrata, se deplaseaza greu si au tremuraturi musculare, crescatorii trebuie sa anunte in primul rand medicul veterinar daca intentioneaza sa cumpere sau sa vanda animalele pentru a primi indicatiile necesare. Acestia din urma vor completa documentele necesare legate de miscarea porcilor, dar pot fi si cei care observa primele semne de boala. Inspectorii DSVSA reamintesc crescatorilor de porcine si faptul ca au obligatia de examina inainte si dupa taiere porcii proprii. Aceasta pentru a fi siguri de calitatea carnii. DSVSA are si un set minim de masuri pentru a preveni aparitia pestei porcine. Dintre acestea, enumeram: schimbarea hainelor si a incaltamintei la parasirea spatiului destinat animalelor, separarea curtii pentru animale de cea familiala si evitarea depozitarii cerealelor langa adaposturile pentry porci deoarece acestea atrag rozatoarele. "Despagubirile pentru pierderile de porcine se acorda numai proprietarilor care au identificat si inregistrat animalele din gospodarie, care respecta conditiile minime de igiena, care au notificat imediat medicul veterinar in cazul unei suspiciuni si care au actionat pentru a stopa raspandirea focarului de boala", a mentionat Gheorghe Vlad, purtator de cuvant la DSVSA.
Andreea Gavrila