Încă trei tipuri de măști sanitare neconforme au fost descoperite în comerț de către comisarii Protecției Consumatorilor. Măştile neconforme se comercializau sub brandurile Elmed, Ouke şi Maiken. Grav este că acestea din urmă erau destinate copiilor.
În aceste condiții, Protecția Consumatorilor a decis să emită în RAPEX – sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – încă trei noi alerte privind comercializarea acestor măşti de protecţie. În total, de la începutul pandemiei, au fost transmise 25 de astfel de avertizări. Potrivit instituției, produsele recent identificate nu erau certificate de un organism abilitat în acest sens, existând marele risc de a nu oferi protecţia dorită. „Avem toleranţă zero faţă de practicile incorecte ale unora dintre operatorii economici. Suntem extrem de vigilenţi în toate cazurile care prezintă un pericol potenţial pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor români”, au transmis reprezentanții Protecției Consumatorilor. Potrivit instituției de control, mai ales în perioada pandemiei, toți angajații se află în permanentă alertă în ceea ce priveşte piaţa de bunuri şi servicii. În plus, Protecția Consumatorilor atenționează comercianții să verifice informațiile de pe site-ul ANPC, înainte de a pune la vânzare astfel de produse, dar şi pe cel al Comisiei Europene, asigurându-se că marfa nu figurează la capitolul „produse interzise comercializării.
Atenție și la dezinfectanți
Probleme au fost identificate și la dezifectanții de pe piață. Astfel, recent, comisarii Protecției Consumatorilor au depistat în comerț „produse sub marca «Kolonya – eau de cologne», prezentate drept «dezinfectant de mâini»”. Prin urmare, toate structurile teritoriale ale Protecției Consumatorilor au fost anunțate să procedeze la efectuarea de controale pe această temă, „pentru a se depista toate produsele similare care s-ar putea afla la vânzare pe cuprinsul întregii țări”. Rezultatele acestor controale vor fi făcute publice în cursul lunii. Între timp, Protecția Consumatorilor îi asigură încă o dată pe consumatori că „supraveghează cu atenție și permanent piața, astfel încât să împiedice orice posibilă încălcare a drepturilor lor, în timpul actului comercial, de către operatorii economici”.
Zeci de mii de măști neconforme
Reamintim că, la sfârșitul anului trecut, Protecția Consumatorilor Bacău a realizat un control similar la nivelul județului, la finalul acțiunii, peste 21.600 de măști vândute de 7 comercianți, fiind declarate neconforme. Circa 6.450 de măști au fost oprite temporar de la comercializare, în vreme ce 15.000 au fost oprite definitiv de la vânzare. În plus, au fost aplicate 7 amenzi în valoare de 34.000 și 3 avertismente. Măștile cu probleme erau vândute la Buhuși, sub marca Dr. Albert, și erau produse de o firmă din Bihor. Tot acolo, au mai fost depistate măști de protecție produse de o firmă din Câmpina, precum și măști din China, care nu erau însoțite de declarații de conformitate care să ateste tipul de mască. În fine, măști cu probleme au fost găsite și la comercianți din Bacău – KN 95, import China, sau măști de protecție de unică folosință care nu se încadrau nici măcar în categoria Echipamentelor individuale de protecție (EIP). Grav este că au fost găsite măști neconforme și în farmacii din Bacău și Buhuși.
Măștile retrase de pe raft fie prezentau, în acte, neconcordanțe între denumirea scrisă pe produs cu cea înscrisă în certificatul de conformitate sau nu aveau documente care să dovedească, în mod cert, că pot fi folosite pentru protecția împotriva micoorganismelor, fie erau produse de firme care nu dețineau autorizație sanitară pentru astfel de mărfuri sau nu aveau marcajul CE și nici traducere în limba română a instrucțiunilor.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.