22 ianuarie 2025

Aventura cunoașterii

Una dintre cele mai frumoase povești (și cu multe straturi de semnificații) care ne-au însoțit copilăria, „Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”, este pusă acum în scenă, la Secția de Animație a teatrului băcăuan, de o echipă de profesioniști de prim rang. Ei sunt regizoarea Oana Leahu și scenograful Gavril Siriteanu, care au colaborat de minune cu Laurențiu Blaga, autorul dramatizării după cartea lui Nikolai Nosov, cu Zeno Apostolache Kiss, semnatarul muzicii, și, bineînțeles, cu talentații actori păpușari ai trupei băcăuane.

Pentru cine-și mai amintește, Nosov a scris, de fapt, o trilogie, avându-l drept erou principal pe poznașul Habarnam, care ajunge și în Orașul Soarelui, și pe Lună. Spectacolul băcăuan se bazează pe o dramatizare foarte concentrată a primului volum, din care copiii află câte ceva despre peripețiile prin care trece prichindelul Habarnam, din Orașul Florilor, peripeții cu rol formator. Pentru că, în urma fiecărei aventuri (inițieri), Habarnam învață și înțelege lucruri noi și folositoare. Deși el e cam încuiat, superficial, înfumurat, mare palavragiu și fanfaron, pornit mereu spre trăznăi (Andreea Sandu însuflețește în chip inspirat o păpușă plină de haz savuros), în cele din urmă se dă pe brazdă și se arată convins de binefacerile și puterea cunoașterii (și autocunoașterii), a prieteniei și generozității. Capătă încredere în sine și își trăiește visurile.



Morala spectacolului e limpede, dar, din fericire, nu e didacticist expusă, deși scriitura lui Nikolai Nosov are astfel de apăsate accente, trebuie s-o recunoaștem. Regizoare Oana Leahu ocolește cu grație acest pericol, construind o montare echilibrată, atent gândită, lucrată cu acuratețe. Cu momente frumoase, agreabile, distractive, cum e dansul prichinduțelor, cu altele pline de umor, cum e îmbarcarea în balon etc.

Încântătoare cu adevărat este scenografia lui Gavril Siriteanu, imaginativă, colorată, plină de sugestii, cu detalii fermecătoare – marele atu al spectacolului băcăuan! Și faptul că este un spectacol cu păpuși (foarte reușite!), bazat pe mânuire deci, se cuvine lăudat cât cuprinde.

Întreaga echipă a spectacolului a funcționat admirabil, am notat deja evoluția Andreei Sandu, la fel de buni în rolurile încredințate fiind Alina Neagu, Ilinca Istrate, Beatrice Teișanu, Laurențiu Budău, Tiberiu Gabor- Bitere, Andrei Andriucă, Giuseppe Torboli. Am apreciat faptul că fiecare păpușar s-a străduit să-și individualizeze personajul, să-i dea viață și contur. De aceea ar fi fost bine ca în pliantul care însoțește spectacolul, cuprinzând necesare, utile informații despre acesta, distribuția să fie trecută pe roluri. Oricum, e un fapt absolut meritoriu păstrarea bunului obicei de a face caiete-program, la unele teatre din țară acest important aspect fiind neglijat.

„Aventurile lui Habarnam”, căruia i-ar prinde bine un ritm mai alert, pe alocuri existând câțiva timpi slabi, au iscat un spectacol frumos și cu multe învățăminte prețioase pentru copii.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img