“Pojarnicii” bacauani au ajutoare
Pompierii militari au ajutoare! Este vorba despre persoanele incadrate ca voluntari in serviciile pentru situatii de urgenta, in special in mediul rural. In prezent, la nivelul judetului Bacau functioneaza 91 de astfel de servicii voluntare, dar si 25 de servicii private care intervin in situatiile de urgenta. Nu toate au insa si dotarile necesare.
Una dintre prioritatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Maior Constantin Ene” al Judetului (ISUJ) Bacau este dezvoltarea serviciilor voluntare de interventii la nivelul intregului judet. In acest sens, o parte din personalul institutiei este instruit pentru a pregati aceste servicii de voluntariat, absolut necesare pentru prevenirea situatiilor de urgenta si, mai ales, pentru reducerea timpului de raspuns in astfel de interventii. “O parte din activitatea noastra s-a axat si pe linia pregatirii serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta la nivelul intregului judet. In acest sens, la nivelul institutiei se acorda o mare seriozitate in dinamizarea si operationalizarea acestor tipuri de servicii, urmand ca in viitor fiecare serviciu de voluntariat din judet sa fie dotat corespunzator interventiilor. In paralel, periodic, am analizat si stabilit anumite masuri necesare revigorarii muncii de prevenire, aplicarii riguroase, eficiente si concretizate la specificul judetului si al localitatilor, a reglementarilor emise in domeniul apararii impotriva dezastrelor”, a explicat general de brigada Mihai Simionescu, inspector sef ISUJ Bacau.
91 de servicii voluntari, dotari insuficiente
La nivelul judetului, în prezent, functioneaza 91 servicii voluntare pentru situatii de urgenta si alte 25 de servicii private pentru situatii de urgenta. La serviciile voluntare sunt încadrate 2.764 de persoane (sefi serviciu, specialisti prevenire, soferi, mecanici motopompe, servanti), iar interventia pe serviciile private este asigurata de 280 de angajati si 601 voluntari. “Din cele 91 de servicii voluntare constituite la nivelul localitatilor doar 7 au in dotare 8 autospeciale de stins incendii, iar din cele 25 de servicii private, numai 11 au 28 de autospeciale de stins incendii sau de interventie”, a mai ararat generalul de brigada Mihai Simionescu. ISUJ Bacau a putut asigura masini de interventie doar serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta din Buhusi, Comanesti, Darmanesti, Dofteana, Slanic Moldova, Tg. Ocna si Rachitoasa. Alte servicii au doar dotarile minime necesare, respectiv motopompe pentru stins incendii sau motopompe de evacuare a apei, generatoare de curent, drujbe, accesorii si materiale de prevenire si stingere a incendiilor, echipamente de lucru si protectie etc. In rest, numai galeti, lopeti si mici rezervoare de apa, cu ajutorul carora se intervine, conform prevederilor legale, in prima faza.
Utilitate
Servicii de voluntariat sunt foarte importante intrucat, conform legii, ele sunt in prima linie in cazul situatiilor de urgenta. Fara aceste servicii, pompierii militari nu pot actiona atat de prompt in anumite cazuri. Cu sprijinul lor se reduce timpul de raspuns in interventii. In conformitate cu legislatia europeana in fiecare comuna trebuie sa existe un astfel de serviciu care sa intervina in caz de urgenta civila pana la sosirea echipajelor profesionale.
Roxana Neagu