Celebru comentator sportiv al Televiziunii Române, poet, dramaturg, cronicar de teatru, manager de teatru, manager și jurnalist/ eseist al unor ziare/ reviste din țară și străinătate, înțelept sfetnic al diriguitorilor naționali de Cultură, minunat spirit împovărat admirabil de premii și aplauze… Omul pentru care nimic nu a fost/ nu este mai de preț decât Libertatea. Avea cam de toate înainte de 1989, dar a emigrat, preferând pericolul lagărului italian Latina, pistolul la tâmplă și cuțitul la ceafă, ca taximetrist new-yorkez. Este un fel de Don Quijote care nu a poftit/ nu poftește decât la o singură Dulcinee: Libertatea… Ați ghicit, desigur, este vorba despre Mircea M. Ionescu, autorul a 34 de cărți publicate – dintre care 19 sunt piese de teatru -, dramaturgul care a avut deja 39 de premiere teatrale…
L-am reîntâlnit, cu mare bucurie, zilele trecute, când și-a lansat minunatul volum „Amanta mea Thalia” (București, Editura Palimpsest, 2019). Orice întâlnire cu el este o sărbătoare a Spiritului și a Prieteniei, îmi aduce mereu aminte de gândul lui Seneca, înțeleptul: „Ca o piesă de teatru, așa este viața. Nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat”… Prietenul Mircea M. Ionescu m-a întâmpinat cu o veste mare: „Pentru minunate Legende: Caragiale, Alecsandri, Ionesco, Lovinescu, Baranga, Sorescu, Mazilu, Naghiu, Băieșu, Solomon etc… Pentru admirabili contemporani: D.R.Popescu, Matei Vișniec, Lucia Verona, Radu F.Alexandru, Dinu Grigorescu și mulți, mulți alții… Pentru aceștia, pentru toți iubitorii de Teatru, de Cultură, AVEM, ÎN SFÂRȘIT, ZIUA DRAMATURGIEI ROMÂNEȘTI, PRIETENE! Vis de Primăvară împlinit! Recent, Parlamentul României a aprobat Legea prin care se declară data de 13 NOIEMBRIE drept «ZIUA DRAMATURGIEI ROMÂNEȘTI!»… În numele acelui 13 Noiembrie 1884, când, la Naționalul bucureștean, a avut loc premiera absolută a celei mai jucate piese românești: «O scrisoare pierdută», de I.L.Caragiale!”
… Ideea s-a născut, acum doi ani, în timpul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, când, în plimbarea lor de seară pe malul Crișului Repede, un dramaturg și un cronicar dramatic, Mircea M.Ionescu și Zeno Fodor, au visat la Ziua când se va sărbători ZIUA DRAMATURGIEI ROMÂNEȘTI.
Povestește același Mircea M. Ionescu, oratorul grozav despre care ai impresia că vorbește uneori cu… litere mari de tipar:
„Apoi, Inițiativa noastră a fost propusă la cabinetul lui Gheorghe Geo Popa, Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, care a susținut-o cu fervoare. PROIECTUL, depus și susținut în Parlamentul României de către senatorul Ion Hadârcă și deputatul Varujan Vosganian, a fost încununat cu promulgarea LEGII care consfințește existența ZILEI DRAMATURGIEI ROMÂNEȘTI! Ca dramaturg român, în numele confraților mei contemporani și în memoria unei minunate Istorii a Dramaturgiei autohtone, MULȚUMESC TUTOROR CELOR CARE AU CONTRIBUIT LA PROMULGAREA LEGII «ZIUA DRAMATURGIEI ROMÂNEȘTI!»”.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.