23 ianuarie 2025

„Aveam ceva acolo, ascuns, pe care târziu l-am scos la suprafață”

Liliana Scorțanu, o băcăuancă a cărei prezență agreabilă nu poate fi trecută deloc cu vederea, iese în evidență și prin micile sale „capodopere” care-i apar din iscusitele sale mâini. Și-a descoperit destul de târziu pasiunea pentru obiectele handmade. După ani de căutări asidue, întrebări, perfecționări, reușește să realizeze diverse lucruri personalizate, care se potrivesc atât de Sărbătorile de iarnă, cât și diverselor evenimente din viețile noastre de peste an.

De doi ani, creatoarea de obiecte handmade unicat a început să scoată la iveală pasiunea sa de a face lucruri mari din obiecte, aparent, fără importanță. „Până nu demult, nu realizam, la modul conștient, că se pot fi luate lucrușoare de aici, de acolo, pe care să le pui laolaltă, astfel încât, la final, să ai un obiect deosebit, unicat, care să nu semene cu cele de serie. Norocul meu a fost o prietenă dragă mie, Carmen Angela Gheorghiu, care de multă vreme avea exact aceeași pasiune. Sincer, eu o tot vedeam vopsită pe mâini cu tot felul de culori, de fiecare dată când mergeam la fotbal cu băiețeii noștri. Îmi tot spunea despre ocupația sa, dar…pe aici intra, pe aici ieșea”, își începe povestea Liliana Scorțanu.



Scânteia care avea să aprindă focul talentului său a apărut abia în urma unei vizite făcute la casa bunei sale prietene, unde descoperă, cu maximă încântare, grandiosul atelier al acesteia. Mărturisește că aplecarea spre lucruri făcute de mână o avea încă din adolescență, când obișnuia să facă diverse obiecte, dar și ulterior, când s-a angajat la primul său loc de muncă. A început să se dedice total pasiunii redescoperite căutând, întrebând încolo și-ncoace, participând la diverse cursuri de specialitate, astfel încât, în prezent, a ajuns să confecționeze o multitudine de obiecte, unice în felul lor: de la globuri de Crăciun personalizate sau aranjamente specifice sezonului (tot vin Sărbătorile), tablouri decorative mixed media sau tablouri decorative pe canvas (folosind tehnica imaginilor imprimate pe pânză întinsă pe un cadru de lemn, care, la final, dau aspectul unei picturi în ulei sau acrilice), cufere pentru accesorii, casete de bijuterii, până la cărți și obiecte de mobilier „încărcate” de patina timpului ce le dau aspectul de vintage. În mânile Lilianei, până și banalele șervețele devin parte importantă dintr-un obiect unicat.

Pentru că vorbim despre obiecte unice, în mod evident, confecționarea lor presupune folosirea de materii prime la fel de speciale (cum ar fi, de exemplu, adezivi pe bază de…apă), unele aduse din import, altele cumpărate de la diverși comercianți. Ceea ce le și garantează obiectelor handmade un timp de viață îndelungat. „Din fericire, lumea a început să înțeleagă până la urmă că ceea ce facem noi nu sunt lucruri obișnuite, pe care le poți găsi peste tot, în comerț. Nu sunt realizate în fabrică, în serie. De aceea le spun că sunt obiecte personalizate, pentru că și dacă mi-ar cere cineva să-i confecționez un obiect pe care l-a văzut, întâmplător, la altcineva, nu aș putea să îl reproduc întocmai”, spune Liliana.

Dacă tot suntem de ceva timp în era tehnologiei, Liliana Scorțanu, împreună cu pasionatele băcăuance din acest domeniu, a aderat la un grup închis pe Facebook, dedicat lor, de unde fiecare membru află noutățile de ultim moment, dar și detalii tehnice despre confecționarea diferitelor obiecte. Deocamdată, Liliana Scorțanu își păstrează pasiunea pentru…prieteni și familie, toate minunile scoase din mâinile sale ajungând să le decoreze casele acestora. „Primul meu client, ca să zic așa, a fost sora mea, căreia i-am făcut cadou o casetă. Asta, ca să mă încurajeze. Dar, foarte curând, o să ajung cu ele și pe «piață»”, își încheie povestea creatoarea de obiecte handmade.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img