15 noiembrie 2024

Avatar alecsandrin. Grade 11 Second Prize la un concurs NASA

A atins eventul! Cel mai mare premiu, pe Moldova, într-o competiție National Space Society, unde au participat peste 12.000 de concurenți din întreaga lume, cu aproape 2.700 de lucrări. Iar elevul băcăuan, Sebastian Romeo Pintilie, a fost al doilea la categoria sa, cu proiectul „Astera”. Un pariu personal câștigat. Deocamdată. Pentru că planurile sunt mult mai mari în continuare.

National Space Society – Space Settlement Contest 2019. Un concurs internațional de renume, care se derulează de 25 de ani sub coordonarea NASA Ames Research Center. O competiție acerbă, pentru elevii din întreaga lume, de la clasele a VII-a până la a XII-a, care an de an crește, evoluează și atrage tot mai mulți participanți. Numai în acest an, de exemplu, s-au înscris la acest concurs 12.899 de elevi, cu 2.691 de lucrări, fie individual, fie în echipe restrânse (de 2-4 membri) sau lărgite (de peste 5 membri). Iar premiile au fost pe măsură: la fiecare categorie de vârstă și pe echipe. Și Bacăul a fost pe podium!



Cel mai mare premiu pe zona Moldovei, e din Bacău

Iar Bacăul a fost pe podium la această competiție NASA prin Sebastian Romeo Pintilie, elev în clasa a XI-a E, profil Științele naturii, intensiv engleză, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”. Un elev model, olimpic din clasa a VIII-a, la chimie, lingvistică, biologie, Științele Pământului și care se pregătește și dorește să urmeze… Medicina.

Un copil frumos, modest, ușor timid, dar foarte muncitor, perseverent, ambițios, perfecționist. Și care mereu își stabilește ținte greu de atins pentru unii, dar foarte sigure pentru el. Iar acum, eventul! Locul II, la categoria clasei a XI-a, în această competiție. Cel mai bun premiu pe zona Moldovei! La o categorie care a fost, de altfel, câștigată în întregime de România (prin celelalte premii ale categoriei), alături de colegi de-ai săi de la Colegiul Național „Sf. Sava”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică și Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, toate din București.

Iar pentru a se înțelege amploarea acestui concurs și nivelul său, mai adăugăm că premii și mențiuni au mai primit, la toate categoriile, pe vârste și echipe, elevi din: Statele Unite ale Americii (Hawaii, Texas, Michigan, Las Vegas), India, Coreea de Sud, Bulgaria, Turcia, Irlanda, Emiratele Arabe Unite, Taiwan, Kazakhstan, Japonia, Pakistan, China.

Proiectul… „Astera”

Proiectul care l-a urcat în topul competiției NSS pe elevul băcăuan se numește „Astera”. Un proiect care a surprins prin originalitate, dar și prin cantitatea mare și varietatea de informații obținute prin cercetare personală despre tot ce înseamnă colonii spațiale, cosmos, energii solare, asteroizi.
Ne-a mărturisit că a aflat despre concurs din întâmplare, când era în clasa a X-a. A participat și atunci cu un proiect, împreună cu un coleg de clasă, Teodor Ursu (care a emigrat între timp în Canada), au făcut echipă și au luat, anul trecut, mențiune.

Iar atunci, Sebastian și-a spus: „Clar. Anul viitor va fi podiumul!” Și a fost. A participat acum individual. Cu „Astera”, creație personală, o nouă provocare, unde „totul înseamnă fizică pură, inginerie, studiu intens, biologie, chiar și chimie, inclusiv noțiuni de astrofizică, dar și multă cercetare în limba engleză”, după cum ne-a explicat. S-a ambiționat, a lucrat intens, a muncit mult, și-a căutat informații, și-a făcut schițe, machete, a studiat, trei luni pline, și… a reușit.

Cu „Astera” lui. De ce „Astera”? „Numele… a venit inițial de la un citat din Seneca – Per aspera ad astra – tradus cumva… prin muncă multă, prin căi anevoioase, prin efort, ajungi la stele. Adică, prin perseverență, ai să reușești! Ceea ce mi-a plăcut foarte mult și m-a inspirat mai ales pentru că pe acest principiu lucrez și eu. Apoi totul a luat și alte forme, cu alte variante, dar a rămas… «Astera»”, a mai completat.

Iar ideea proiectului: Astera este o stație spațială de alimentare cu combustibil (un fel de avanpost), în orbita lui Ceres, o planetă pitică sau un asteroid foarte mare, cu resurse mari de apă și gheață, pe scoarță și sub scoarță, apă care poate fi extrasă, electrolizată și folosită ca și combustibil pentru rachete. Totul cercetat știintific, demonstrat, analizat. Destul de complicat! De aceea nici nu intrăm în detalii. Dar o idee inedită, care i-a adus succesul. Eventul! Un challenge personal. Un pariu personal câștigat. Deocamdată! Pentru că planurile sunt mult mai mari în continuare.

Pasionat de biologie, dar și de tot ce ține de Științele Pământului

Sebastian Romeo Pintilie se declară pasionat de biologie, dar nu numai. Pregătit de prof. Răducu Galeru, la chimie, de prof. Anișoara Nechifor, la fizică, de prof. Emanuela Oiegar, la biologie (care îi este și dirigintă la clasă), prof. Adriana Măcincă, la geografie, și prof. Mariana Andoni, la engleză, elevul de la „Alecsandri” își stabilește acum noi ținte: este deja calificat la Naționala de Biologie (care se va desfășura în Oradea, pe 21-26 aprilie), dar își dorește și calificarea în lotul lărgit al României la această disciplină; este deja calificat în lotul național lărgit la Științele Pământului (o olimpiadă pe patru discipline – chimie, fizică, biologie și geografie), dar își dorește să fie printre cei patru elevi care vor reprezenta țara la Internaționala acestei competiții, ce se va desfășura în Coreea de Sud. E puțin? Deloc. Noi nu putem decât să îi spunem: Multă baftă!

„E o mare bucurie să ai un asemenea elev. Îl apreciez în mod deosebit pe Sebastian pentru originalitate, tenacitate, creativitate și perseverența sa. Noțiunile pe care le-a folosit în acest proiect depășeșc cu mult programa școlară, iar premiul pe care l-a obținut nu arată decât munca enormă depusă în plus. Mai ales că vorbim de un elev olimpic, care acum se pregătește pentru alte provocări personale. E un elev pe care și l-ar dori orice profesor într-o carieră didactică. E o adevărată fericire pentru un profesor să aibă un elev așa bun.”
Prof. Anișoara Nechifor, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”

„Elevul Sebastian Romeo Pintilie reprezintă, metaforic vorbind, un avatar alecsandrin, un model de urmat pentru toți ceilalți elevi ai colegiului nostru. Este un elev ambițios, care suntem convinși că nu se va opri aici, cunoscându-i aspirațiile și ambițiile justificate, putem spune că va avea pe viitor în continuare rezultate extraodinare. A făcut echipă cu mulți profesori din colegiul nostru și întotdeauna a reusit să își valorifice potențialul către maxim. De ce către maxim? Pentru că, așa cum am mai spus, Sebastian va avea rezultate exepționale nu doar pentru «Alecsandri», pentru Bacău, ci și pentru România și întregul învățământ în curs de globalizare.”
Prof. Călin Boambă, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014