22 noiembrie 2024

Avariile se tin lant in sistemul CET \ Conducte ciuruite

CET a inceput sa furnizeze caldura de doua saptamani, mai intai unitatilor de invatamant, apoi si consumatorilor casnici. In acest interval, avariile s-au tinut lant. Telefoanele au sunat fara intrerupere la Termocet, societatea care intretine si exploateaza punctele termice ale CET. Mii de locatari au suportat frigul din apartamente, caci caloriferele nu s-au incalzit nici macar in cele mai friguroase zile din aceasta saptamana.

&#8222Primim sute de telefoane



zilnic si toate reclama defectiuni, inundatii, probleme cu caldura, ne-a declarat Iulian Stoican, director al Termocet. Retelele sunt vechi, uzate, ruginite. Golim o conducta, o sudam, iar dupa ce o umplem pocneste alaturi. Aceste probleme sunt inerente la un sistem ca acesta din Bacau, vechi de zeci de ani. Conductele se golesc primavara, dar stau in pamantul ud si ruginesc. Chiar daca iarna trecuta nu s-au inregistrat avarii intr-o zona, acum, la reluarea furnizarii, descoperim ca s-a deteriorat instalatia si acolo”. Directorul Termocet mai spune ca se confrunta cu atat de multe avarii, incat echipele de muncitori se muta mereu de la o lucrare la alta. Nu termina de remediat stricaciunile intr-o zona si sunt chemate disperat in alta. Este adevarat si ca muncitorii sunt foarte putini. 25 de oameni, impartiti in cinci echipe, nu pot face fata zecilor de avarii zilnice. &#8222Ar mai fi nevoie de personal, dar nu-i putem angaja doar pentru o luna si apoi sa-i dam in somaj, continua directorul Stoican. Cam atat dureaza problemele, o luna, pana se echilibreaza sistemul si pocneste ce are de pocnit”.

Retelele secundare sunt la pamant

O parte dintre punctele termice ale CET nu au pornit, in ciuda temperaturilor exterioare scazute, din cauza ca nu s-a incheiat contorizarea. La altele se asteapta acceptul locatarilor pentru a primi caldura. In foarte multe cazuri, cam 200 pe zi, caldura este sistata la nivel de scara de bloc din cauza defectiunilor din apartamente. Debransarile nu s-au realizat corect, iar echipele de la Termocet au gasit chiar tevi lasate fara dop in apartamente ai caror proprietari sunt plecati prin Italia. &#8222Cele mai frecvente defectiuni apar insa pe retelele secundare, cele dintre punctul termic si bloc”, a specificat directorul Termocet.

CET si-a propus in planul de investitii inlocuirea conductelor vechi cu conducte noi, preizolate. Veniturile societatii nu permit materializarea planului. Inlocuirea retelelor secundare ar costa 40 de milioane de euro. &#8222Ar trebui sa inlocuim cam 340 kilometri de conducte, cu tot cu cele preluate de la CET, ne-a declarat Vasile Dragusanu, directorul general al CET. Acestea nu au fost schimbate niciodata de la punerea in functiune a sistemului, prin anii &#821670. Nu stim cand vom dispune de fonduri pentru o astfel de lucrare. In perioada aceasta, monitorizam avariile si locatarii nu vor fi afectati financiar. Spargerile de conducte sunt ceva asteptat la punerea in functiune a sistemului, tinand cont de starea retelelor”.

Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014