12 ianuarie 2025

Avangarda XXII merge mai departe

Toamna se numara nu numai bobocii, ci si festivalurile. Nici nu s-au stins bine ecourile „Toamnei bacoviene”, ale Colocviilor si Premiilor anuale ale revistei Ateneu, ca am si fost invitati la o alta sarbatoare a spiritului creator. Fundatia Culturala „Georgeta si Mircea Cancicov” Bacau a organizat, în perioada 26-28 septembrie, cea de-a XII-a editie a Festivalului-concurs international de creatie literara „Avangarda XXII”.

Au raspuns caldei invitatii multi bacauani, dar si oaspeti din toata tara si din afara ei, care au participat la un program complex, variat, cuprinzând colocvii, lansari de carte, vizite la asezaminte culturale, momente lirice, spectacole de muzica si poezie. Traditionalele itinerarii ale Avangardei prin colegiile bacauane au continuat cu succes, colocviul desfasurat în acestea, cu tema „Rolul scriitorului în formarea spiritualitatii de mâine” trezind interesul elevilor, care au pus întrebari si au intrat în dialog cu oaspetii lor.



Vineri dupa-amiaza, la Centrul de Cultura „George Apostu” s-a deschis Salonul cartii „Avangarda XXII”, lansându-se numeroase volume de poezie, proza, critica literara, eseu, publicistica. Seara s-a prelungit frumos cu un sensibil moment de muzica, avându-i ca protagonisti pe folkistul Florin Tutuianu, pe soprana Claudia Vasilache, Cornelia Erhan (pian) si Andreea Timilie (flaut). Sâmbata, la orele prânzului, la Biserica Precista din Bacau s-a desfasurat cel de-al doilea colocviu al festivalului, despre „Rolul creatiei literare în crestinism”, tot aici având loc si un recital de muzica liturgica. Moderatorul dezbaterii a fost Paul Aretzu, redactorul-sef al revistei „Ramuri” din Craiova. Recitalul muzical a fost sustinut de soprana Claudia Vasilache, de pr. Iulian Musat si pr. Marian Vatamanescu.

În seara aceleiasi zile, sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora” a gazduit punctul culminant al manifestarii, decernarea premiilor. Cu acest prilej, publicului i-au fost prezentati invitatii, juriul festivalului, iar unele personalitati participante au rostit cuvinte de salut. În cadrul programului artistic au evoluat solistii Anton Achitei, Maria Tataru, Florin Tutuianu, si Ansamblurile folclorice „Privighetorile Zeletinului”, dirijor, Nicolae Popa, si „Plaiuri bacauane”, instructor, Robert Costrovanu.

A urmat decernarea premiilor, iar juriul, format din Paul Aretzu, Simona- Grazia Dima, Sabina Fînaru, Victor Munteanu, avându-l ca presedinte pe Adrian Dinu Rachieru, si-a motivat judicios alegerile. Laureatii acestei editii sunt: Anca Mizumschi (poezie), Ion Lupu (proza), Gheorghe Iorga (eseu). Un premiu de excelenta i-a fost înmânat cunoscutei pictorite naive Catinca Popescu. Cât priveste concursul de creatie, juriul a fost, dupa propria marturisire, foarte sever, astfel ca putini au fost desemnati câstigatori, iar acestia nu au obtinut decât mentiuni (Adrian Nicolae Popescu-poezie, Bogdan Ioan Anistoroaei- critica literara, si un singur premiu III, Laura Edith Negulici- teatru). Si-au adjudecat premiile anuale ale Fundatiei „Georgeta si Mircea Cancicov”: Ion Timaru pentru volumul „În numele Legii”, solistul vocal Anton Achitei, Ansamblul folcloric „Plaiurile bacauane”.

A fost o noua editie reusita, iar faptul ca unele premii nu s-au acordat e marturia faptului ca festivalul îsi respecta conditia si tinuta. De altfel, nu întâmplator, multi dintre cei prezenti au vorbit la modul elogios despre marele risipitor întru energie si generozitate care este Victor Munteanu, presedintele Fundatiei Culturale „Georgeta si Mircea Cancicov”. Gratie tenacitatii, curajului si idealismului sau festivalul pe care-l organizeaza la Bacau este un fapt mai mult decât laudabil, un minunat prilej de întâlnire si de cunoastere a creatorilor din diverse domenii artistice, mai mult, este (dupa cum s-a spus în seara premierii) „un plonjon într-o oaza de seninatate”.

Carmen Mihalache



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img