„Un napoletan care danseaza o tarantela o face pentru a se distra. Un porteño care danseaza un tango o face ca o meditatie asupra propriului destin, sau pentru a exprima gânduri, de regula nu optimiste, referitoare la conditia umana în general“, scria Ernesto Sabato, marele scriitor argentinian. Muzica nascuta în Argentina, la Buenos Aires, tangoul va cuceri întreaga lume cu rafinamentul si senzualitatea sa.
Când spui tango te referi la un fenomen social si cultural ce a aparut cu peste o suta de ani în urma. Astor Piazzolla, a carui muzica o vom asculta în simfonicul de joi, s-a nascut în 11 martie 1921 la Mar del Plata în Argentina, în familia unor imigranti italieni. În 1925 se muta la New York, apoi a studiat la Paris, iar la întoarcerea în Argentina fondeaza orchestra de coarde, unde impune nuevo tango.
Dirijorul concertului din aceasta seara de la Sala “Ateneu” este Filippo Arlia – pianist, profesor la Institutul de Studii muzicale Ceaikovski din Nocera Terinese, împatimit admirator al muzicii lui Astor Piazzolla.
Acum opt ani a fondat împreuna cu Giuseppe Scigliano (bandoneon), un important ansamblu italian “2ttango” cu repertoriu exclusiv Piazzolla si cu peste 100 de concerte în portofoliu. Filippo Arlia a sustinut un reusit recital de pian la patru mâini împreuna cu talentata artista, cu care este colega la Institut, Valentina Currenti, recital ce a fost dedicat în 8 martie maestrului Emanuel Elenescu, care ar fi împlinit 105 ani.
Ozana Kalmuski Zarea