8 ianuarie 2025

Avancronica Muzicala / Formatiile camerale

Recitalul din aceasta seara de la Sala Ateneu este sustinut de formatiile camerale ale Filarmonicii, ansambluri care în decursul anilor si-au binemeritat elogiile publicului si ale specialistilor.
În cei peste cincisprezece ani de activitate, pianistele Mihaela Spiridon si Ozana Kalmuski – Duo Capriccio, au sustinut numeroase recitaluri în tara, în cadrul stagiunilor artistice sau festivalurilor organizate de cele mai importante Filarmonici; au avut o serie de recitaluri deosebit de apreciate în Italia, Moldova, Bulgaria, Slovacia. Duo Capriccio deschide programul cu Cântece de dragoste op.52 a şi op.65 a de Johannes Brahms.

Trio-ul de coarde Ateneu s-a format in 2009 cu Alexandra Onofrei, Mihai Epuran si violoncelista Simona Diaconu, membri ai Orchestrei Simfonice din Bacau.



Au sustinut recitaluri în tara, in Italia si Elvetia. În aceasta seara, o formula cu doua viori Alexandra si Andrei Onofrei) si viola – Mihai Epuran, interpreteaza Terzet op.74 de Antonin Dvorak.
Trio londonez nr.1 de Joseph Haydn cu flautistul Dorel Baicu, oboistul Dorin Gliga si fagotistul Pavel Ionescu, adica binecunoscutul Trio Syrinx.

Constituit in 1982, trioul Syrinx a desfasurat o bogata activitate concertistica in toata Europa si Asia. A câstigat premii internationale la: Llangollen (Anglia), Stresa-Italia, Martigny (Elvetia), Tokyo (Japonia) si a sustinut mai mult de 1.500 de concerte in lume. A efectuat inregistrari pentru BBC, Radiodifuziunea româna, Edipan, V. D. Gallo – Elvetia, Electrecord.

Cvartetul de coarde Consonante va interpreta Cvartetul in do minor D 703 de Franz Schubert. Formatia are în componenta instrumentisti ai Filarmonicii: Stefan Epuran, Alexandru Timilie, Iulian Bolog si Alexandra Elefterescu. Absolventi de master, toti au colaborat cu orchestre filarmonice din tara, au sustinut recitaluri în diverse ansambluri camerale. Din anul 2016, vioara II este asigurata de Madalina Lohan.

Vom audia Suita nr.3 de V. Bruns cu Fagotissimo cvartet constituit in 1999, cand trei fagotisti de la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, Mihai Timofti, Costica Marcut si Pavel Ionescu impreuna cu George Hariton” prim fagotist la Filarmonica „Moldova” din Iasi au decis sa exploreze magnificul univers timbral al acestui interesant instrument. Ulterior Mihai Badiu a devenit component al cvartetului.
Formatia a sustinut deja numeroase concerte in tara, in Italia, Franta, Germania, Bulgaria, Macedonia, Moldova, Grecia, Ucraina.

Ozana Kalmuski Zarea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img