La sărbătorirea a 60 de ani a Filarmonicii, se cuvine să reamintim că, în 1991 – acum 25 de ani! Orchestra simfonică îşi va lua ca patron spiritual pe Mihail Jora – compozitor legat de meleagurile moldovene, născut la Roman în 2 august 1891, creatorul baletului şi liedului românesc.
Deciziunea din 16 octombrie 1956, atestă înfiinţarea orchestrei simfonice băcăuane. În acel an se ţin 11 concerte. Astăzi, peste 100, în fiecare stagiune. Despre reuşitele acestui colectiv, mai multe detalii vă vom aduce vineri.
În această seară încheiem seria concertelor aniversare cu un vocal – simfonic extraordinar, dirijat de maestrul Ovidiu Bălan. Dirijor şi director onorific al Filarmonicii, acesta a fost şcolit de Iosif Conta la Bucureşti, dar a beneficiat de îndrumarea unor somităţi artistice din străinătate, dintre care îi amintim pe: Seiji Ozawa, Lorin Maazel, Georg Solti, Zubin Mehta, Pierre Boulez etc. Numeroasele sale concerte stau mărturie a profesionalismului şi dăruirii pentru acest loc pe care l-a tratat cu respect, responsabilitate şi afecţiune. Cu reale calităţi profesorale, a considerat că nivelul acestui colectiv depinde de muncă, tenacitate, dedicare. Şi a reuşit să imprime, în cei peste 45 de ani de activitate artistică, un ritm de la care nu a făcut rabat.
Programul său va începe cu Rapsodia I de George Enescu. Mihail Jora scria la un moment dat că: ”prezenţa lui Enescu printre noi, înseamnă o pildă şi un imbold fără pereche, în aprigele noastre străduinţi de a ţine în viaţă muzica românească”.
Dan Atanasiu – care a delectat publicul în recital, cu lucrări de Brahms şi Debussy – va interpreta Nopţi în gradinile Spaniei de Manuel de Falla . Partea a doua va beneficia de prezenţa Coralei Ateneu, dirijate de Gheorghe Gozar. Au fost consemnate zeci de concerte susţinute de acest cor îndrumat de Ion Bănică la Filarmonică, în programe vocal-simfonice. Aş aminti doar Requiem-ul şi Missa Încoronării de Mozart, Fantezia pentru pian, cor şi orchestră de Beethoven. Corala Ateneu a participat cu succes la festivaluri de muzică corală din ţară şi străinătate: Gorizia, Praga, Steinfurt, Dijon, Neuchatel, Preveza.
Astăzi, Coruri din opere: Traviata – Corul ţiganilor, Nabucco – Corul sclavilor, Brindisi, Duet de Offenbach, pagini din Cavaleria rusticana de P. Mascagni, Corul ţăranilor din Mireasa vândută de B. Smetana. Solişti: soprana Claudia Vasilache şi tenorul Iulian Muşat.
Ozana Kalmuski Zarea