26 decembrie 2024

Avancronica muzicală. Festival Ceaikovski

În această seară de joi, 8 februarie 2024, la Centrul de Expoziții și Afaceri din Bacău, orchestra Filarmonicii Mihail Jora, vă susține un concert cu lucrări din creația compozitorului rus, Piotr Ilici Ceaikovski.

Prima audiție a Concertului pentru vioară și orchestră în Re Major, op. 35 a fost realizată de Adolf Brodsky la Viena, în 8 decembrie 1881.



Solista ce ne va încânta astă seară este Alexandra Conunova, din Republica Moldova. Ea locuiește în Elveția și cântă pe o vioară creată de Giovanni Battista Guadagnini în anul 1785. Alexandra a început să studieze vioară la 6 ani cu Alina Buinovschi, la Liceul de Muzică Ciprian Porumbescu din Chișinău.

La Hanovra a studiat cu Krysztof Wegrzyn și a urmat cursuri de măiestrie cu: Boris Kuschnir, Mihaela Martin, Ivry Gitlis și Igor Oistrah.
Considerată una dintre violonistele de valoare din generația sa, Alexandra a fost premiată în importante competiții internaționale, precum: George Enescu, Tibor Varga, Ion Voicu, Joseph Joachim. A colaborat cu dirijori reprezentativi și orchestre din: Munchen, Sankt Petersburg, Geneva, Hamburg, Istanbul. A concertat la Filarmonica Moldova din Iași și acum, debutează alături de Filarmonica Mihail Jora din Bacău.

In 3 februarie 1868, la Moscova răsunau, pentru prima oară acordurile Simfoniei nr. 1 în sol minor, op. 13 de Ceaikovski, sub bagheta lui Nikolai Rubinstein.
Constantin Grigore, cel ce va conduce orchestra băcăuană, este dirijor principal la Orchestra Camerata Regală și la Teatrul de Operetă și Musical Ion Dacian. A studiat dirijatul în țară cu Horia Andreescu, I. Ionescu Galați, Petru Andriesei și, în Polonia, cu Marek Pijarowski.

A participat la recunoscute cursuri de măiestrie în Spania, Germania, Polonia, Belgia, Austria și la cursuri de dirijat conduse de Jora Paula, Jin Wang, Mark Stinger, Konrad von Abel. De remarcat stagiile de la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin și de la Munchener Philarmoniker, din anii 2011-2012.
Constantin Grigore a dirijat, cu succes, orchestre din țară, din Polonia și Republica Moldova, acompaniind soliști de marcă.

Nostalgica temă a Canzonettei din Concertul de vioară era una din preferatele lui Ionuț Nedelcu – fidel și împătimit meloman – nelipsit de la serile simfonice și recitalurile Filarmonicii băcăuane. Pios omagiu să-i fie, la trecerea veșnică, în tonul „reveriilor de iarnă” . Dumnezeu să îl odihnească în lumină și pace!

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img