În aceasta seara de joi, la Sala Ateneu, Recital extraordinar de pian la patru mâini, sustinut de doi pianisti recunoscuti – maestra si discipol – Léa Yoanna Adam (Franta) si Denis Ivanov (Rusia), cu un program de zile mari. Vom audia lucrari din creatia lui: Frédéric Chopin, Serghei Rahmaninov, Manuel de Falla, Emanuel Chabrier, César Franck, A. Gavrilin si Franz Liszt.
Doua lucrari din program au fost transcrise si aranjate pentru pian la patru mâini de Léa Yoanna Adam: Romanta de Serghei Rahmaninov (compusa initial pentru pian la 6 mâini) si Variatiunile op.18, de César Franck, opus ce apartine repertoriului pentru orga.
Léa Yoanna Adam a studiat la Iasi si s-a perfectionat cu pianista Sofia Cosma. A studiat nu doar pianul, fiind preocupata de pedagogie – ceea ce explica succesul pe care îl are ca profesoara, discipolii sai: Denis Ivanov, Roman Timofeev, Jean-Paul Pruna, Madalina Danila, Daria Ioana Tudor, Mihai Ritivoiu, Kirra Frolu, Diana Ungureanu, Andrei Margineanu, concertând în sali prestigioase precum: Théâtre de Monaco, Covent Garden, Carnegie Hall, Théâtre Bolchoï. Se remarca în dirijat. A lucrat cu Ion Baciu, a participat la cursuri de master cu Sergiu Celibidache si Ricardo Muti si a dirijat orchestra din Iasi la doar 14 ani. Doctor în muzica, în anul 2002 înfiinţeaza şi devine preşedinta a Académie Des Artistes Musiciens (A.D.A.M.) si membra a Fundaţiei «Alink-Argerich» unde organizeaza concerte, masterate şi atribuie premii tinerelor talente. Are o sustinuta activitate concertistica în Europa si SUA, prezenta sa în juriile concursurilor de specialitate fiind mereu apreciata.
Personalitatea artistica i-a fost modelata de muzicieni magnifici: Yéhudi Menuhin, Sviatoslav Richter, Herbert von Karajan, Sergiu Celibidache, Pierre Petit, Ricardo Muti şi Véra Gornostaëva.
Sub atenta îndrumare a compozitorilor V. Spatarelu, D .Capoianu, S. Pautza, C. Misievici şi Iurie Galpérinn (Rusia) îsi dezvolta talentul componistic si stradania îi este recompensata prin importante premii în Concursuri Internaţionale de muzica camerala şi simfonica în România, Elveţia, Franţa şi Grecia în 1978, 1981, 1983, 1998. Compune Lieduri pentru tenor şi pian, poemul simfonic «Sphères de Feux», Cvartetul de coarde şi Sonata pentru violoncel şi pian cu care obţine Médaille de Vermeille la Paris.
Cu bucurie si profesionalism interpreteaza, lucrari la patru mâini, alaturi de Denis Ivanov. Au sustinut si un concert de caritate pentru copiii din Mékong. La magie du piano! titreaza un cotidian francez, remarcând virtuozitatea si coeziunea perfecta a Ansamblului Emotion Piano Duo asteptat pe scenele lumii, dupa ce în Franta si Germania au avut un binemeritat succes si calde aprecieri ale criticii de specialitate.
OZANA KALMUSKI ZAREA