25 noiembrie 2024
HomeActualitateCulturăAvancronica muzicală: Despre iubire

Avancronica muzicală: Despre iubire

P.I. Ceaikovski nota: ” În Mozart iubesc totul; pentru că îndrăgim totul în persoana pe care o iubim cu adevărat. Mai ales, Don Juan, pentru că datorită lui am învățat ce este muzica.”

Cu Uvertura la opera Don Giovanni, creată de Wolfgang Amadeus Mozart începe simfonicul 23 noiembrie 2023. Legenda spune că această capodoperă a fost compusă în noaptea dinaintea premierei operei cu același nume, din 29 octombrie 1787, la Praga.
Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău va evolua sub bagheta dirijorului Leonard Boga. Profesor de dirijat la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a absolvit studiile, la clasa maestrului Horia Andreescu, Leonard Boga elaborează în teza sa de doctorat o interesantă incursiune în „Lumea simfoniilor lui Gustav Mahler”. S-a perfecționat cu dirijorii Jorma Panula (Finlanda) și Christian Badea (SUA)și a fost bursier la Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (DKB), ca asistent al dirijorului Paavo Järvi în proiectele şi înregistrările cu DKB. A dirijat importante orchestre din România, a fost dirijor, câte patru ani la Opera din Brașov și la Opera Națională Română din Iași.
Solista serii, Georgiana Mihăilă, beneficiară a două burse Erasmus: în Polonia/Varșovia la Universitatea de Muzica Frederic Chopin la clasa prof. Agata Igras și în Suedia în Norrköping Symphony Orchestra, a studiat la Universitatea de Muzică bucureșteană. Flautista susține recitaluri solo, multe dintre ele caritabile, ori în ansambluri camerale: de muzică barocă, cvintetul de suflători Resonant, ansamblu care se remarcă cu un debut solistic chiar la Filarmonica Mihail Jora.



Georgiana va interpreta Concertul în re minor pentru flaut și orchestră de Carl Philipp Emanuel Bach.

„Aşa cum toamna frunzele se îngălbenesc şi părăsesc copacii, astfel s-a golit şi viaţa mea. Nimic din curajul ce m-a inspirat în fericitele zile de vară nu a mai rămas!”

Simfonicul se va încheia cu celebra Simfonie a VI-a, în Fa Major op.68 de Ludwig van Beethoven, al cărei titlu apare pe partitura tipărită în anul 1826, Pastorala – Amintire a vieții la țară.

*******

   Dietmar Gräf, muzician complex, autor a peste 500 de lucrări, ce a susținut peste 2000 de concerte în lume întreagă, specializat în educație muzicală și muzică sacră la academiile muzicale din München, Regensburg, Wurzburg și Viena, a fost prezent pe scena Ateneului băcăuan, de-a lungul anilor, ca pianist și dirijor.

Dietmar Gräf, fondatorul si directorul Kneipp -Musical-Festival în Bad Wörishofen, profesor și dirijor al corului ”Regensburger Domspatzen”, a predat la Conservatoarele din Regensburg și München, a fost dirjior la catedrala Eigstatt și a tinut prelegeri la Universitatea din München. Autor de cărți despre educația muzicală și studii de muzicologie, doctor în muzică al Universității din München, eminentul artist Dietmar Gräf a înregistrat numeroase CD-uri și a fost prezent în emisiuni de radio și televiziune.

A sosit fericitul moment de a îl asculta, vineri, 24 noiembrie 2023, ora 19.00, după liturghie, ca organist, la Catedrala Romano – Catolică Sfinții Petru și Paul, într-un concert de orgă organizat în cadrul Serilor Syrinx, în care ne va delecta cu lucrări binecunoscute de: Johann Sebastian Bach, Georg Muffat, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Liszt, César Franck, dar și prime audiții: A. Willscher, Biblische Tänze –  „The dance around the golden calf“; D. Gräf – Epitaph „Die Liebe weint, der Glaube tröstet“,D. Pepping -Jesus Christus, unser Heiland.

La final, pentru acest concert în Casa Domnului, mă alătur lui Mozart, care mărturisea: Ii multumesc lui D-zeu pentru oportunitatea pe care mi-a dat-o de a invata ca moartea este cheia care deschide usa catre adevarata noastra fericire. (…) Este o mare consolare pentru mine să-mi aminteasc că Domnul, pe care l-am simţit aproape, în credinţă umilă precum un copil, a suferit şi a murit pentru mine şi că El se va uita la mine cu dragoste şi compasiune.

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea



Alte titluri
Alte titluri

Rezultatele provizorii ale alegerilor: diferențe notabile față de Exit Poll

După numărarea a peste 30% din secțiile de votare...

Exit Poll Sociopol: Marcel Ciolacu conduce, trei candidați pe locul secund

Conform celui mai recent sondaj realizat de Sociopol și...

Cum a fost prezența la vot în județul Bacău

În turul întâi al alegerilor prezidențiale, județul Bacău a...

Rezultate EXIT-POLL CURS: Alegerile prezidențiale 2024 – Date preliminare până la ora 20.00

Primele rezultate ale exit-poll-ului realizat de CURS pentru alegerile...

Ultimele știri

spot_img