Dan Atanasiu este invitat la sarbatorirea de 60 de ani a Filarmonicii cu un recital si un concert. Bun prieten al Bacaului, unde a concertat în fiecare stagiune pâna în anii ’90. Desi se dedica în special carierei pedagogice, Dan Atanasiu a desfasurat o bogata cariera artistica, sustinând concerte si recitaluri aproape în toate tarile din Europa, în America de Nord, China si Maroc.
S-a nascut în Timisoara si a început studiul pianului la vârsta de cinci ani. La vârsta de zece ani a debutat ca solist cu Orchestra Simfonica din Galati. Imediat dupa absolvirea Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti a devenit solist concertist la Filarmonica „George Enescu” – Bucuresti, pozitie pe care a ocupat-o pâna la plecarea în Canada, în anul 1993. Este detinatorul a numeroase premii la importante competitii internationale: „Marguerite Long” – Paris, „Frédéric Chopin” – Varsovia, „Paloma O’Shea” – Santander (Spania), „Dino Ciani” – Milano, Montreal (Canada) si Bordeaux (Franta).
Datorita nivelului artistic impresionant al aparitiilor sale a fost invitat la festivaluri importante, precum Salzburg, Berlin, „Frédéric Chopin” – Varsovia si Marrianske Larne (Cehia), „George Enescu” – Bucuresti, Bordeaux, Menorca si Santander (Spania).
Programul pe care muzicianul l-a ales pentru marti seara aniversara cuprinde lucrari ce se potrivesc foarte bine temperamentului si sensibilitații sale artistice.
Compuse în anul 1879, cele 2 Rapsodii de Johannes Brahms, în si si sol minor, au o conceptie riguroasa, cea de a doua fiind recunoscuta datorita caracterului sau eroic. Între ultimele piese pentru pian solo compuse de Brahms se numara si 3 Intermezzi op.117, lucrari nostalgice si nobile.
Debussy scria ca muzica este linistea dintre sunetele muzicale. Caietul II al Preludiilor sale a fost realizat între 1910 si 1912, Suita de 12 preludii incluzând celebrele: Feuilles mortes, la puerta del Vino, La terrasse des audiences du clair de lune, Ondine, Can ope, Feux d artifices.
OZANA KALMUSKI ZAREA