Lubnan Baalbaki, considerat cel mai talentat tânăr dirijor din Orientul Mijlociu, provine dintr-o familie de artişti: muzicieni, pictori şi actori. La 23 de ani, Lubnan Baalbaki a venit în România. La Cluj a studiat cu maestrul Petre Sbârcea (discipol al lui Sergiu Celibidache şi Antonin Ciolan), profesor pe care îl apreciază pentru caracterul deosebit, fiind onorat a-i fi şi prieten, mentor nu doar profesional ci şi personal. “Dacă tatăl meu de suflet e Sbârcea, atunci Celibidache e bunicul meu de suflet”.
Îşi face studiile de masterat la Bucureşti cu Horia Andreescu şi are concerte peste tot în ţară. Este dirijor principal la Orchestra Naţională din Beirut, unde a înfiinţat Orchestra Naţională de Tineret şi vine în România în fiecare lună să îşi vadă fetiţa de opt ani.
De fiecare dată când dirijezi o orchestră nouă, ai o altă trăire, de parcă te naşti din nou, spune invitatul din această săptămână la pupitrul orchestrei băcăuane. El ne va delecta cu Simfonia în mi minor, a cincea de Ceaikovski şi cu Concertul nr.2 de Serghei Rahmaninov, în interpretarea pianistei Sînziana Mircea. Aceasta studiază din 2014 cu Boris Petrushansky la Academia pianistică din Imola şi este primul bursier român al Van Cliburn Foundation.
Sînziana Mircea a absolvit la cea mai mare universitate de muzică din Europa, la Köln, s-a perfecţionat, graţie bursei integrale oferite de Steinway & Sons UK, la celebra Guildhall School of Music and Drama din Londra şi concertează cu mare succes în Europa, Japonia, America.
Mărturiseşte că, de mică visa să devină pianistă, pentru a primi multe flori şi la vârsta de 7 ani obţine primul său premiu I, cel care va deschide seria altora, în competiţii internaţionale de prestigiu. Sînziana are înregistrări ce sunt difuzate pe posturi din Europa şi a lansat la Casa Radio un CD de debut, intitulat “Nihil sine Deo”.
Ozana Kalmuski Zarea