24 noiembrie 2024
HomeActualitateCulturăAvancronica muzicală

Avancronica muzicală

„Am citit tocmai acum scrisorile lui Mozart, care ar trebui să existe în fiecare bibliotecă; căci nu sunt interesante numai pentru artist, ci au un efect binefăcător asupra tuturor oamenilor. Dacă citiți aceste scrisori, Mozart va rămâne prietenul vostru pe viață și figura sa dragă se va ridica în fața voastră în toate ceasurile de cumpănă grea. Veți asculta râsul său bun, copilăros, eroic, și oricât de trist ai fi, roșești dacă te gândești la mizeria aceasta suportată cu atâta voioșie.

Vrem să insuflăm din nou viață acestei apariții frumoase, stinse!“ Cuvintele aparțin muzicologului Romain Rolland. Maestrul Valentin Doni, dirijor permanent al orchestrei filarmonice băcăuane ne propune să ascultăm lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, în concertul de joi, în 25 ianuarie.



Programul se deschide cu Clemenza di Tito, K621, uvertura la opera în două acte, compusă pe libretul lui Caterino Mazzolà, după Pietro Metastasio, ce a avut prima audiție în 6 septembrie 1791, la Praga. Lucrarea, creată în ultimul an de viață are ca subiect viața împăratului roman Titus, a fost comandată pentru a celebra încoronarea lui Leopold II ca rege al Boemiei. Zaharia Hojbotă este solistul serii.

El va interpreta Concertul nr.2 pentru clarinet și orchestră în Mi bemol Major, op.74, compus de Carl Maria von Weber în anul 1811. Sucevean, absolvent al Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, Zaharia Hojbotă este asistent universitar și doctorand la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași. A urmat cursuri de măiestrie cu Kilian Herold, Claudio Conti, Antonio Tinelli, Luigi Magistrelli. Aparițiile sale scenice sunt solistice ori în diverse ansambluri, formații camerale și orchestre.

A colaborat cu Filarmonica de Stat Botoșani, cu orchestra Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, cu Filarmonica Moldova Iași și, alături de cvartetul Majestoso, a susținut un turneu în România, Italia, Belgia, Olanda și Germania. Anul 2018 îi aduce premiul pentru compoziția „Slogan”, pentru clarinet solo. Zaharia deține importante premii la: Concursul Internațional de interpretare instrumentală „Eugen Coca” – Chișinău (2018), la Eduard Caudella – Iași (2019), Premiul „Dorel Baicu” în cadrul concursului Eduard Caudella – Iași (2019), Marele Premiu (trofeul) din cadrul Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu” – Suceava, ediția a II-a, 2023 – cu cvartetul de clarinete ProMusica Academica din Iași. Simfonicul orchestrei Filarmonicii „Mihail Jora” se încheie cu celebra Simfonie în sol minor K552, penultima din cele 41 compuse de Wolfgang Amadeus Mozart, în anul 1788.

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea



Alte titluri
Alte titluri

Băcăuani cu care ne mândrim: Gil Ioniță

Gil Ioniță (23 noiembrie 1952, Onești – 20 ianuarie...

Alegeri prezidențiale 2024: Prezența la vot în județul Bacău la ora 11.00

În județul Bacău, până la ora 11.00, s-au prezentat...

Ultimele știri

spot_img