26 noiembrie 2024

Avancronica muzicală

Săptămâna trecută, Filarmonica Mihail Jora a fost gazda unui eveniment muzical prilejuit de Zilele Centrului George Apostu, la care și-au dat concursul Corala Armonia și violonistul Alexandru Tomescu. Acesta a interpretat magistral, la vioara Elder Voicu, pagini din creația lui J.S. Bach, Fritz Kreisler, neuitând să aducă omagiu lui Ciprian Porumbescu, Balada.

Joi, 11 mai, un concert simfonic, așa cum ne-a obișnuit maestrul Valentin Doni, adică, de calitate și sensibilitate, viu aplaudat de public. În simfonicul menționat, ne-am delectat cu Cordoes dunares, o lucrare contemporană a lui Etienne Kippelen (prezent în sală), cu celebrul Concert pentru pian și orchestră în re minor KV 466 de W.A. Mozart, în interpretarea pianistului italian Alessandro Marano și cu Simfonia clasică a lui Serghei Prokofiev.



Vineri, 12 mai, maestrul Ovidiu Bălan, a acompaniat, într-un concert de concerte, tineri talentați, elevi ai Colegiului Național de Arte George Apostu.

În această seară de 18 mai are loc la Sala Ateneu, începând cu ora 18.30 deschiderea celei de a XI-a ediție a Concursului Internațional Frédéric Chopin. Dirijorul simfonicului este Bogdan Chiroșcă, conf.univ.dr. la Facultatea de compoziție a Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași, unde conduce orchestra facultății și, din 2021, dirijor permanent la orchestra Operei Naționale Române, cu care colaborează din anul 2006.

Bogdan Chiroșcă predă compoziție și armonie, susține workshop-uri la Festivaluri de prestigiu: Festivalul Internațional George Enescu, edițiile 2011, 2013 și la Festivalul Muzicii Românești de la Iași. De asemenea,este autorul unor compoziții pentru instrumente de suflat și pian, pentru voce, cvartet și orchestră.
Prezența sa la Filarmonica băcăuană s-a făcut remarcată în concertul ABBA simfonic. Încântat de colaborarea cu orchestra Filarmonicii Mihail Jora, un ansamblu valoros, Bogdan Chiroșcă ne propune un program de interes: Uvertura la Forța destinului din creația lui Giuseppe Verdi și, pentru final, Simfonia în Do, o lucrare extrem de populară, alături de Carmen, Arleziana ori Pescuitorii de perle, compusă de Georges Bizet.

Între aceste două lucrări, vom audia Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră, compusă de Serghei Rahmaninov în anul 1934. Capriciile pentru vioară ale lui Paganini au fost prelucrate măiestrit de Fr. Liszt, R. Schumann, J. Brahms. Rahmaninov aduce în Rapsodie, 24 de magnifice variațiuni pe tema Capriciului în la minor de Paganini și pe secvența Dies irae. O lucrare de mare dificultate, ce nu mai are nevoie de prezentare. Solistul serii nu este altul decât câștigătorul ediției 2022 a Concursului Fr. Chopin, Darius Isaac Lungu. O provocare artistică! În decembrie 2021, pianistul cu auz absolut debutează alături de orchestra băcăuană cu Concertul în la minor op.16 de Edvard Grieg și apoi, are un grandios succes cu orchestra Filarmonicii Serghei Lunchievici din Chișinău. Darius Isaac nu a împlinit 13 ani, dar este deja câștigător în importante competiții naționale și internaționale. Vom aminti pe cele mai recente: 2021. Marele Premiu la Carl Czerny și Toamna Artelor, premiul I la International Piano Competition Citta di San Dona di Piave, Italia.

În anul 2022, Darius Isaac Lungu își completează palmaresul cu Premiul special Walter Kraft, la Concursul de interpretare pianistică și compoziție Carl Filtsch de la Sibiu, cu Premiul I în Spania, la Franz Liszt Center International Piano Competition și obține Marele premiu și Trofeul la Frédéric Chopin International Piano Competition, în orașul de elecție, Bacău.

Un concert de neratat!

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014