Autostrada A13 Brașov – Bacău, parte din coridorul de conectivitate „Carpatia”, a fost preluată de Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) pentru finalizarea studiului de fezabilitate. Anunțul a fost făcut de Gabriel Bunduc, secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
Cu o lungime de aproximativ 162 de kilometri, autostrada A13 este inclusă în Planul Investițional al României pentru perioada 2021 – 2030 și va reprezenta o legătură esențială între regiunea Transilvaniei și Moldova. Un punct important al traseului este intersecția cu Autostrada A7 „Autostrada Moldovei”, în dreptul comunei Răcăciuni, din județul Bacău.
„Consider că preluarea obiectivului de investiții de către CNIR este – fără îndoială – un important pas înainte, în condițiile în care realizarea studiului de fezabilitate a stagnat din cauza unor provocări majore”, a declarat Gabriel Bunduc. Oficialul a explicat că printre motivele blocajului se numără creșterea costurilor cauzată de pandemia de COVID-19, consecințele conflictului din Ucraina, dar și crizele suprapuse, precum scumpirea energiei, a materiilor prime și deficitul de forță de muncă calificată.
Noul proiectant al studiului de fezabilitate, Consitrans, și-a dovedit deja profesionalismul pe proiectul A7, unde lucrările se desfășoară conform graficului stabilit prin PNRR. Valoarea contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate al autostrăzii A13 este de 81 milioane lei, fără TVA, iar durata prevăzută este de 24 de luni. „Realizarea propriu-zisă a studiului de fezabilitate va începe în luna septembrie 2024”, a precizat secretarul de stat.
Compania Națională de Investiții Rutiere a fost înființată în urma reformelor implementate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are ca obiectiv principal accelerarea marilor proiecte de infrastructură rutieră. Predarea proiectului A13 către CNIR marchează un pas semnificativ pentru dezvoltarea rețelelor de transport din România, contribuind astfel la o conectivitate modernă între regiunile istorice ale țării.
Finalizarea autostrăzii A13 Brașov – Bacău va avea un impact major asupra economiei naționale, facilitând transportul rapid și sigur între Moldova și Transilvania, într-o perioadă în care investițiile în infrastructură devin o prioritate strategică.