Codul Civil nu mai lasa loc de "concesii"
Zeci de cereri de eliberare a autorizatiilor de constructie sau a certificatelor de urbanism stau pe masa angajatilor Consiliului Judetean. Aceasta pentru ca, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, criteriile sunt mai dure, iar eliberarea acestor acte se poate face doar daca solicitantul face dovada dreptului de proprietate.
Numeroase investitii sunt blocate la nivelul eliberarii autorizatiilor de constructie sau a certificatelor de urbanism. Motivul este modificarea legislatiei in domeniu, in acord cu noul Cod Civil intrat in vigoare de la 1 octombrie anul acesta. "De cand a intrat in vigoare actualul Cod Civil, avem probleme in eliberarea unor autorizatii de constructie sau certificate de urbanism la obiective importante pentru judetul Bacau si chiar zona Moldovei. V-ati izbit de o noua abordare la directia juridica si la secretarul judetului de la 1 octombrie. Ea nu are la baza motive de ordin birocratic, ci legislativ, de respectare a noilor normelor", a explicat Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, in fata reprezentantilor institutiilor deconcentrate, dar si a furnizorilor de utilitati convocati la Palatul Administrativ. Concret, potrivit modificarilor aduse de Codul Civil, "pentru eliberarea acestor documente se solicita dovada titlului de proprietate asupra imobilului, terenului sau constructiei si extrasul de plan cadastral actualizat si de carte funciara actualizata la zi", a precizat Catalina Zara, secretarul judetului.
Semnatarii documentelor sunt trasi la raspundere
In cazul in care cel care solicita eliberarea unei autorizatii sau a certificatului de urbanism nu poate face dovada ca este proprietar al imobilului, terenului sau bunului asupra caruia vrea sa intervina, "cei care au de suportat consecintele sunt cei care isi pun semnatura pe aceste documente, adica presedintele CJ, secretarul judetului si arhitectul sef", a spus Benea. Practic, aceste persoane raspund penal. "Astazi, un emitent de autorizatie poate foarte usor bloca o investitie, dar la fel de bine este descoperit daca nu respecta intru-totul legislatia", a mai adaugat presedintele CJ.
Proiecte blocate chiar de un an de zile
Si daca pana acum autoritatile au mai facut concesii, odata cu schimbarea cadrului legislativ nu se mai pune problema de exceptii. Pentru ca solicitantii nu pot face dovada dreptului de proprietate, Consiliul Judetean nu va mai elibera alte documente. Iar exemplele sunt multiple. "Depasim un an de cand avem corespondenta cu OMV Petrom, pentru ca nu au reusit sa ne aduca dovezi cu privire la dreptul de proprietate asupra conductelor pe care le au si la care urmeaza sa intervina", a exemplificat Zara. Au incercat, din acest motiv, sa apeleze la o alta "tactica". "Se face solicitare pentru emiterea autorizatiei de executare a lucrarilor in regim de urgenta. Dar, nu mai avem cum sa eludam dovada dreptului de proprietate pe care o solicita legea", a continuat Zara. "Dupa parerea noastra, este o solicitare excesiva sa facem dovada dreptului de proprietate asupra conductelor care istoric ne apartin. Ne-au fost refuzate extrasele din arhive si din evidentele noastre contabile. Acestea demonstreaza dreptul nostru de proprietate si totusi ni se mai cer alte documente", a spus, in replica, reprezentantul firmei. De la inceputul anului, din 35 de cereri depuse la CJ pentru eliberarea unor autorizatii de constructie, la 9 dintre ele societatea nu a putut face dovada dreptului de proprietate. Atat in cazul lor, cat si a altora cu aceeasi problema, fie societati, persoane fizice sau unitati administrativ-teritoriale, CJ va solicita toate documentele impuse de noua legislatie.
Un audit al legislatiei – o solutie?
"Din punctul meu de vedere legislatia in urbanism este extrem de stufoasa si este vina unui intreg sistem care a upgradat aceasta legislatie in sens negativ, birocratic. Solutia ar fi un audit al acestei legislatii prin care sa o scuture si sa lase ce trebuie", este de parere presedintele Dragos Benea.
Andreea Gavrila