22 octombrie 2024
ActualitateAutoritatile scapa de industria sarii / Privatizarea SALROM, ca sarea in bucate...

Autoritatile scapa de industria sarii / Privatizarea SALROM, ca sarea in bucate pentru profitori

In mod oficial, Romania dispune de cele mai mari zacaminte de sare din Europa. Mai mult, sarea respectiva este de o puritate extrem de mare, ceea ce face, implicit, ca toate costurile privind procesarea zacamintelor sa fie relativ scazute. Cu toate acestea, statul roman doreste privatizarea cu orice pret a zacamintelor.

Statul roman stie foarte bine ca SALROM SA, cunoscuta si ca Societatea Nationala a Sarii, este o societate care a mers constant in profit, in ciuda manarelilor facute de-a lungul timpului care au dus la situatia totalmente atipica de a avea parte de importuri masive de sare din Ucraina sau alte state mai de la est. In prag de alegeri, colac peste pupaza, autoritatile au decis scoaterea la mezat a SALROM, fara a avea vreo justificare pertinenta in ceea ce priveste necesitatea acestui act. Societatea Nationala a Sarii SALROM SA a fost infiintata in 1997 prin Hotararea de Guvern nr. 767. Si cuprinde sapte sucursale din toata tara: Cacica, Ocna Dej, Ocna Mures, Praid, Ramnicu Valcea, Slanic Prahova, Targu Ocna. Toate sucursalele, pe langa activitatile de extragere si prelucrare a sarii (pentru consum sau industriala) desfasoara si activitati in domeniul turismului. Pe scurt, sapte sucursale, toate profitabile, toate trecute din buzunarul Ministerului Economiei in traista AVAS, de unde se urmareste, acum, o privatizare lipsita de sens. Pentru cei ce doresc sa isi faca o imagine mai detaliata asupra activitatii si profitabilitatii celor sapte sucursale, merita mentionat faptul ca la Dej se exporta 80% din productia de sare cu o puritate de peste 99%, Cacica este singurul producator de sare recriztalizata la care se adauga si o baza moderna de agrement, la Ocna Mures se produce soda calcinata, soda caustica, plus carbonat de sodiu anhidru pentru uz fotografic si cinematografic (singura societate de la noi care produce asa ceva). La Slanic Prahova si Targu Ocna se produce sare gema, dar exista profituri substantiale si din turism, ambele unitati de productie avand in patrimoniu si baze de agrement. Aceasta mina de aur va fi scoasa la mezat, ca de altfel toate regiile profitabile ce au tinut vreodata de statul roman.



AVAS nu mai vrea sare

Incercarile de a „marita” intreaga industrie a tarii nu sunt de data recenta. Acum cativa ani era vorba ca o societate de profil din Austria, cu o cifra de afaceri de aproape patru ori mai mica decat a SALROM, sa fie fericita posesoare a resurselor de NaCl din Romania. Negocierile au ramas in aer, dar asta nu inseamna ca autoritatile (mai exact Ministerul Economiei si ulterior AVAS) au renuntat la ideea, paguboasa sub toate aspectele, de a scapa de grija singurei regii de stat care merge in profit. Din acest motiv, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat plin de mandrie ca s-a conceput o mare strategie de privatizare in etape, in urma careia finalmente se va spune „pa si pusi” sarii romanesti. In prima faza vor fi scoase la licitatie activele sucursalelor SALROM (inclusiv angajatii, a declarat, plin de inspiratie, Atanasiu), iar ulterior va fi organizata o noua licitatie pentru minele de sare.

Manevre tipice

Am incercat sa luam legatura cu reprezentantii SALROM Targu Ocna, dar in afara de secretara care nu a putut sa ne ofere detalii nu era nimeni prin birouri. In schimb am obtinut punctul de vedere al lui Gheorghe Huluta, care, desi nu are legatura pe linie sindicala cu angajatii SALROM, a declarat: „Acest gen de manevre este o regula. Pe ultima suta de metri, inainte de alegeri, trebuia sa puna cineva mana si pe SALROM. Asa au facut cu toate regiile de stat care au functionat.” In cazul in care aceasta manevra pre-electorala va izbuti, castigatorii licitatiilor isi vor trece in palmares cele mai bogate zacaminte de sare din Europa. Guvernantii se grabesc sa isi rezolve ultimele manarii, pentru ca nu stiu ce surprize le vor oferi alegerile. Iar un comision caldut pentru amanetarea sarii romanesti le poate asigura un viitor linistit.

Ne privatizam istoria

Privatizarea SALROM va duce si la iesirea de sub controlul statului roman a salinei de la Targu Ocna, care are o vechime de peste doua milenii. Exploatarea de sare de la Targu Ocna a fost pentru prima data atestata documentar in 1380, fiind mentionata apoi in hrisoavele din timpul domniei lui Stefan cel Mare, dar si in scrierile lui Dimitrie Cantemir. Unicat pe la noi si nu numai, biserica purtand hramul „Sfanta Varvara” a fost construita in orele libere de muncitorii din salina, care au lucrat mai bine de cinsi ani pentru a finaliza lacasul de cult, in 1988. Dar cand este vorba de bani, istoria nu mai conteaza pentru guvernanti.Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img