15 noiembrie 2024

Autoritatile i-au uitat pe sinistratii din Zemes

In urma cu patru ani, o explozie avaria mai multe locuinte din localitatea Zemes. Oamenii au fost evacuati si li s-a interzis sa mai intre in case, spunandu-li-se ca in doua luni se va rezolva situatia.

Tribunalul Bacau a judecat un nou termen in dosarul civil deschis de cele sase familii din comuna Zemes, stramutate fortat imediat dupa explozia din 2010 la o casa din localitate. Actiunea este deschisa, inca din 2012, impotriva SC OMV Petrom, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), Primaria Zemes si Consiliul Judetean Bacau, toti acuzati ca nu au luat nicio masura, in 1992, când s-au produs in zona alunecari de teren, pentru evitarea unor catastrofe.



Oamenii spun ca autoritatile locale si judetene se fac vinovate pentru ca au permis in zona Zemes activitati de foraj-extractie, in apropierea locuintelor, in conditiile in care se stia ca zona este una cu emanatii de gaze si predispusa la alunecari de teren.

In acelasi timp, sinistratii vor ca ANRM sa fie trasa la raspundere pentru ca nu a urmarit modul in care se desfasoara operatiunile petroliere care includeau si stabilizarea versantului, sigilarea sondelor si conductelor, abandonarea sondelor, lucrari de protectia si refacerea mediului.

Procesul a fost suspendat pâna la judecarea dosarului penal in care SC OMV Petrom a fost trimisa in judecata si repus pe rol, la inceputul anului, odata cu pronuntarea hotarârii definitive de achitare a societatii.

La ultimul termen, avocatii pagubitilor si reprezentantii OMV Petrom, Primariei Zemes, Consiliului Judetean si ANRM au depus cereri de probatorii (interogatorii, audieri de martori, inscrisuri, expertize), fiind stabilit urmatorul termen pentru 17 octombrie. La termenele trecute, toti cei acuzati de aceasta tragedie au dat vina unii pe altii sau au pus totul pe seama fenomenelor naturale pe care nu le-au putut anticipa.

De patru ani si-au parasit casele

Familiile evacuate cer in instanta despagubiri de câte 1.550.000 lei, pentru tot chinul pe care au fost nevoite sa-l suporte de aproape patru ani, de când au fost fortate sa-si paraseasca locuintele si sa locuiasca in apartamente „de interventie”.

Romeo Dârlau, consilier local si unul dintre pagubiti
Romeo Dârlau, consilier local si unul dintre pagubiti

„Imediat dupa explozie, când ni s-a cerut sa plecam din zona, prefectul de atunci, Constantin Scripat, ne-a spus ca durata evacuarii va fi de doua saptamâni, maxim doua luni. Au trecut patru ani si noi nu ne putem intoarce in casele noastre si nici altceva decent nu ni se da in schimb.

Intâi am fost dusi la Baza Sportiva Gloria Zemes, in camere de 24 mp, cu baia in coltul camerei si cu bucatarie comuna. In decembrie 2012 am fost mutati in apartamente de interventie.

Ni s-a spus ca e o solutie pâna la eliminarea cauzelor care au dus la explozie. Numai ca in Zemes nu s-a inceput nimic. Prin 2011 s-au facut studii de catre Primaria Zemes si OMV Petrom in care se spune ca zona va fi dezafectata si oamenii, stramutati definitiv. Dar ce se intâmpla in continuare, pe viitor, cu noi nu ne spune nimeni.

Eu locuiesc acum cu mama, sotia si baiatul de 10 ani, intr-un apartament cu trei camere pus la dispozitie de primarie. Am plecat dintr-o casa cu etaj, cu suprafata de 240 mp si cu teren de 164 mp. Primarul din Zemes, Costel Dudau, ne-a spus in decembrie 2013 ca ne da doua garsoniere.

Dar cum e posibil asa ceva? Grav este si faptul ca nu ne mai sunt pazite casele si ni le sparg hotii, cum am patit eu in iunie anul acesta. Dupa ce ne-am mutat, timp de un an, Jandarmeria asigura paza 24 de ore din 24. Acum nu mai sunt fonduri”, a declarat disperat Romeo Dârlau (foto), consilier local si unul dintre pagubiti.

Primaria Zemes promite garsoniere, dar intr-un viitor indepartat

Primarul din Zemes, Costel Dudau, confirma ca singura solutie, la acest moment, este sa le ofere pagubitilor câte o garsoniera de familie. Si nici macar aceasta varianta inechitabila nu se concretizeaza prea curând.

„Trebuie sa vedem ce hotaraste instanta. Tot ce pot face eu, ca autoritate locala, e sa le fac garsoniere. Dar, sa vedem ce decide instanta, a cui e vina, poate e a Petrom. Exista un bloc al Petrom pe care ni l-a dat noua, cu 40 de garsoniere. 20 le putem da oamenilor si 20 sa ramâna de rezerva. Insa, blocul trebuie renovat complet.

Garsonierele nu au incalzire, trebuie puse termopane si refacute instalatiile si canalizarile. Acum nu avem bani. Ne-ar trebui vreo 26 miliarde lei vechi. Speram sa facem acest bloc din bani europeni sau sponsorizari si ceva din bugetul local. Poate ne da si Petrom ceva.”
– Costel Dudau, primarul comunei Zemes.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014