Auroritatea Electorală Permanentă (AEP) susține că Referendumul propus de primarul Bacăului a fi organizat o dată cu alegerile parlamentare ar fi ilegal întrucât legislația nu permite organizarea unei consultări populare locale în același timp cu alegerile naționale și folosind infrastructura pentru organizarea alegerilor parlamentare.
„Autoritatea Electorală Permanentă precizează că legistaţia vlgoare nu permite organizarea unui referendum local la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat și Camera Deputaţilor, indiferent de modul efectiv de desfăşurare a acestuia – in aceleaşi secții de votare sau în secții diferite”, se arată într-o comunicare a AEP.
„Pe de o parte, pentru organizarea referendumului local nu se poate utiliza infrastructura alegerilor pentru Senat și Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020, textul art. 15 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfăşurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, carc se referă la organizarea concomitentă a referendumului cu procesul electoral, vizând numai referendumul national”, se mai arată în adresa AEP trimisă Instituției Prefectului.
„Pe de altă parte, pentru organizarea unui referendum local nu poate fi utilizată altă infrastructură decât cea care va fi utilizată la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020”, mai spune AEP, care precizează că infrastructura secțiilor de votare este unică iar un alegător poate fi arondat unei singure secții de vot. .
„Or, la data adoptării Hotărârii Consiliulul Local al Municipiului Bacău nr. 246 din 13.11.2020, erau deja în curs operaţiunile aferente alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor declanşate prin HG nr. 744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaţilor din anul 2020″, precizează Autoritatea Electorală
AEP spune că Referendumul local se poate organiza, potrivit legislației, doar împreună cu alegerile locale.
Prin urmare, întrucât organizirea, la data de 6 decembrie 2020, a referendumului local menţionat va afecta organizarea alegeritor pentru Senat şi Camera Deputaţilor programate să se desfăşoare la aceeaşi dată, vă rugăm să luaţi măsurile ce se impun pentru asigurarea procesului electoral, conform dispoziţiilor art. 3 alin. (1) din Legea contenciosului administrativ”, solicită AEP instituției Prefectului.
Consiliul Local Bacău a adoptat, în 13 noiembrie, o hotărâre pentru organizarea unui referendum local.
”Este pentru prima dată în istoria post-decembristă când cetăţenii sunt consultaţi în mod direct despre implementarea unor măsuri şi proiecte cu impact asupra comunităţii. În urma votului, referendumul va conţine trei întrebări”, a anunţat atunci, primarul municipiului Bacău, Lucian Viziteu.
Potrivit acestuia, prima întrebare este legată de folosirea unor fonduri de la bugetul local pentru combaterea pandemiei, a doua este legată de necesitatea sistematizării cartierelor Bacăului, iar a treia se referă la oportunitatea alocării de fonduri în vederea finalizării Spitalului Municipal.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.