Sub acest nume a fost marcata ziua de 2 Aprilie – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului la Centrul de zi pentru persoane cu autism “Sf. Cosma si Damian” din cadrul Fundatiei “Episcop Melchisedec” – filiala Bacau. Având in vedere amploarea pe care a luat-o aceasta afectiune in România si in lume, este necesara aducerea in atentia comunitatii a problematicii autismului, a nevoii copilului cu autism de a fi acceptat si integrat in scoala si in societate.
La centrul de zi, activitatile prilejuite de acest eveniment au implicat beneficiarii centrului, impreuna cu un grup de copii de la Scoala "Alecu Russo", insotiti de profesorul de sprijin Roxana Tâmpu. Copiii au fost antrenati in competitii sportive, jocuri educative si realizarea unei picture colective. "Pe lânga socializarea si comunicarea dintre cele doua grupuri de copii, s-a mai demonstrat inca o data, daca mai era nevoie, ca toti copiii sunt la fel, ca pot interactiona indiferent de problemele cu care se confrunta si ca, in final, toti copiii au dreptul la educatie, joc si respect din partea celorlalti", a explicat Ramona Stanciu, presedinte al Asociatiei Parintilor Copiilor Autisti.
Cu aceasta ocazie a fost prezentat si un pliant care va fi distribuit in toate cabinetele medicilor de familie din Bacau. In paginile pliantului sunt descrise comportamentele care ar trebui sa ridice un semn de intrebare pentru parinti, atunci când copilul are aproximativ 18-24 de luni si nu se manifesta ca si ceilalti copii de vârsta lui. "Se doreste ca prin aceasta campanie de constientizare indreptata catre medicii de familie, sa se poata diagnostica cât mai repede copilul cu autism pentru a incepe cât mai curând terapia de recuperare. Daca familia nu intelege importanta terapiei sau nu are posibilitati financiare, sansele de recuperare scad sau sunt minime", a mai spus Ramona Stanciu.
Andreea Gavrila