Deciziile guvernelor, inconsecventa in politicile economice pot avea consecinte dezastruoase in plan economic, financiar, bancar si al pietelor de capital, al burselor.
Nonsalanta cu care se pronunta intr-o chestiune sau alta, simplele declaratii ale unor lideri politici pot dezechilibra intreg sistemul si asa destul de fragil, in conditiile crizei economice mondiale. Barak Obama, presedintele celui mai puternic stat al lumii, a facut o declaratie care a zguduit lumea: SUA ar putea interveni cu forte armate in Siria pentru a-l pedepsi pe liderul lor, acuzat (inca nedovedit) ca a folosit gazele Sarin impotriva opozantilor, ucigând mii de oameni, printre care si copii.
Dincolo de socul opiniei publice mondiale, imediat a intervenit degringolada de pe pietele bursiere, cel mai vizibil a fost pretul petrolului, care a cunoscut cresteri importante.
Dupa numai trei zile, liderul american, calmat si de reactia Rusiei, a facut un pas inapoi: interventia se amâna, pâna ce oferta siriana se pune in practica.
Consultând apoi bursele petrolului, se observa aceeasi evolutie crescatoare, acum si ca urmare a fugii dupa completarea rezervelor strategice.
In România, s-a intâmplat acelasi lucru. Pe agenda de lucru a Guvernului sta de mai bine de 15 ani proiectul Rosia Montana: exploatam sau nu expoatam aurul? Nu intram in detalii, problema este cunoscuta, condamnabila este atitudinea Guvernului, a prim ministrului, a liderilor de partid si chiar a presedintelui tarii.
Pe la jumatatea anului, toata lumea s-a declarat favorabila proiectului Rosia Montana, gata, ii dam drumul, am mai renegociat unele conditii, avem nevoie de locuri de munca, de aur etc. Actiunile companiei Gabriel Resources (GBU) au cunoscut o apreciere considerabila pe piata de la Toronto.
Printre cumparatori, doua fonduri de investitii din România. Stupoare, peste noapte, Victor Gabriel Ponta se suceste in asternut, trimite proiectul in Parlament si declara ca nu nu mai este de acord cu el, i se alatura presedintele Senatului, liderii PDL, presedintele, intervine strada.
In câteva ore, actiunile GBU se prabusesc, deprecierea fiind de peste 50 la suta, fapt fara precedent. Societatile financiare se trezesc cu pierderi de milioane de dolari, pierde si statul român, actionar, si el, la GBU, nemaipunând in ecuatie pierderea de imagine si pierderile colaterale.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.