15 noiembrie 2024

Aurolacii cauta normalitatea la Adapostul „Morcoveata”

Adapostul de zi si de noapte „Morcoveata” a devenit casa pentru multi dintre aurolacii minori ai Bacaului. Munca de teren a angajatilor acestui centru presupune inclusiv contactul cu tinerii care consuma aurolac.

„Noi mergem pe strazi, le spunem ca vrem sa-i ajutam, ca le servim o masa calda, ca pot face o baie calda la noi si pot primi haine curate. Conditia pe care le-o punem din start este aceea sa nu vina cu punga de aurolac la noi”, declara Mihai Buganu, seful centrului. Majoritatea tinerilor care vin odata la „Morcoveata”, se intorc aici de fiecare data. Au ajuns sa-i cunoasca pe oamenii care lucreaza aici si nu mai fug de ei cand ii vad pe strada. Copiii strazii, cunoscuti printre noi drept aurolaci, sunt tineri care provin din familii destramate.



„Pe unii dintre ei am reusit sa-i recuperam partial, insa, in momentul in care intra in sevraj, ei merg la Pediatrie. Altii, in stare mai grava, ajung la Socola Iasi. In anul 2013 au mers acolo sapte consumatori, iar anul acesta avem deja doi tineri internati in spital, sub tratament psihiatric”, spune Buganu. Specialistii spun ca efectul toxic al aurolacului asupra sanatatii este mai devastator decat al cannabisului.

Inhalarea gazelor de aurolac – bronz aluminiu, bronz argintiu sau bronz auriu – afecteaza grav sistemul nervos central, pe termen lung, iar cei care il consuma pot ajunge sa comita acte de talharie pentru a-l procura. Efectele aurolacului apar la cateva secunde dupa inhalare si variaza de la vorbire neclara, incapacitatea de a-si coordona miscarile si euforie, pana la o perioada de depresii si halucinatii. Se pare ca dupa inhalari repetate, consumatorii se simt mai putin inhibati.

Efectele includ stari de greata, voma, ameteala si durere de cap prelungita. Intoxicatia dureaza cateva minute, de aceea consumatorii cauta adesea sa isi prelungeasca starea continuand sa inhaleze substanta pe parcursul catorva ore. In astfel de momente, aurolacii isi pot pierde cunostinta sau pot muri subit, inhalarea putand duce la stop cardiac.

„Tocmai pentru a evita astfel de situatii incercam sa mentinem legatura cu ei si sa le oferim servicii sociale. Pe cativa dintre consumatori i-am reintegrat in familie, unde continua tratamentul specific. Pe altii, ii pierdem, pentru ca noi concuram cu ce le ofera strada. La noi primesc hrana si haine, insa, in strada castiga bani din cersit si asa isi procura substanta.

Am cerut comunitatii in repetate randuri sa nu mai dea bani in strada copiiilor si sa-i indrepte pe acestia spre centrul nostru”, a precizat Mihai Buganu, seful Adapostului de zi si de noapte pentru copiii strazii „Morcoveata”, centru aflat in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilui Bacau.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014