20 ianuarie 2025

Aur vândut ilegal de bijutieri

Comerciantii bacauani de bijuterii din aur si alte metale pretioase au intrat in atentia comisarilor de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Bacau. Astfel, inca de luna trecuta, magazinele care au la vânzare astfel de produse au fost verificate de comisarii CJPC, actiunea facând parte dintr-un control tematic derulat la nivel national de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

De altfel, actiunile de acest gen nu sunt o noutate, aur confiscat de Protectia Consumatorilor fiind deja scos, zilele acestea, la vânzare directa de catre Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Bacau. Cert este ca, in urma verificarilor, a fost depistata o cantitate de aproape 45 de grame de bijuterii din aur care nu au fost marcate cu marca de garantie proprie sau a statului român.



„Este vorba de cinci obiecte nemarcate, bijuterii din metal galben si alb, cu o greutate totala de 43,52 de grame. Obiectele au fost confiscate si predate Trezoreriei Statului, in vederea valorificarii”, spune Alin Nastasa, comisarul sef al Comisariatulului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacau.

Totodata, Protectia Consumatorilor a fost nevoita sa aplice si o amenda de 3.000 de lei, complementar cu suspendarea activitatii pentru urmatoarele 30 de zile, pentru ca marfa avea probleme. Mai retinem ca astfel de controale sunt facute de regula ca urmare a plângerilor pe care inspectorii le-au primit de la clientii magazinelor.

De altfel, este stiuta neincrederea populatiei vizavi de bijuteriile valorificate pe piata de specialitate, in conditiile in care, in trecut, au fost descoperite cantitati semnificative de bijuterii contrafacute. Bijuteriile erau umplute cu metale comune (cupru, zinc, plumb) ori sacâz, ipsos, si spoite, doar, cu o pelicula subtire de aur. Prin aceasta metoda, comerciantul creste artificial greutatea obiectelor si, implicit, pretul acestora.

Potrivit legislatiei in domeniu, obiectele din metale pretioase veritabile care ajung pe piata trebuie sa prezinte marca de titlu si marca statului sau marca de garantie proprie a operatorului care a pus-o pe piata. Astfel ca bijuteriile stantate doar cu un simbol numeric nu sunt marcate in conformitate cu prevederile legii, putând fi doar obiecte din metal comun achizitionate la preturi de metale pretioase.

De aceea, Protectia Consumatorilor recomanda cumpararea de astfel de obiecte de la operatori economici autorizati de Directia Generala Metale Pretioase, din cadrul ANPC. In cazul lor, autorizatia trebuie sa fie afisata intr-un loc vizibil. Totodata, bijuteriile care contin si pietre pretioase trebuie sa aiba certificatul de calitate al nestematei. Documentul trebuie sa includa atât numele producatorului, datele de provenienta ale pietrei, cât si caracteristicile acesteia.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img