Pe principiul tradițional făcut celebru de ruși „Voi ne dați petrolul și, în schimb, noi vă luăm grâul”, au venit americanii să facă ordine în România. De dată aceasta, în schimbul miliardelor pe care le plătim pentru armament, ei ne vor lua gazul din Marea Neagră.
Din acest motiv există tot felul de semnale care ghidează anumiți agenți de influență din România pentru ca treburile să fie bune: redevența la exploatările de resurse minerale să nu crească, după cum ar dori românii. Ținem minte ce entuziasm a produs câștigarea procesului privind delimitarea platoului continental al Mării Negre și ce speranțe ne-am pus în exploatarea gazelor. Numai că zonele de exploatare au fost concesionate unor companii străine, care nu au nici o obligație să vândă gazul către România, cu atât mai mult la un preț privilegiat.
Dacă redevența ar fi fost la o valoare rezonabilă, această problemă ar fi fost oarecum depășită. Dar, în România, redevențele sunt cuprinse între 3 și 13 % din producție. Puțin în comparație cu alte țări. De exemplu, Arabia Saudită aplică un impozit de 85% la petrol, plus redevențe. În Norvegia impozitarea petrolului ajunge la 80% iar Marea Britanie aplică un impozit pe profit de 30% plus un impozit suplimentar de 32%.
Putem, deci, creiona un scenariu în care România va cumpăra în continuare gaze scumpe din Rusia în vreme ce gazul românesc va fi vândut de americani în Vestul Europei, la prețuri de dumping pentru a-i scoate de pe piață pe ruși?
Agitația este mare în aceste zile pentru că firmele americane pun presiune pe legislatorii români să nu cumva să mărească valoarea redevențelor, după cum este anunțată intenția. Nu ne facem iluzii că parlamentarii români vor rezista și vor crește valoarea redevențelor miniere. Nu de alta, dar americanii au toate atuurile. Că, ne mai amintim, au mai încercat unii să se arate colțoși și să spună nu. Să ne amintim cum au zburat din funcții militarii care au spus că nu vor avioane americane la mâna a treia. Ce naiba, doar știm cum se procedează în colonii…